Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αντιδρούν στην επέκταση του ωραρίου

Ερήμην των δικαστικών λειτουργών και χωρίς καμιά ενημέρωσή τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προκαλέσουν αναστάτωση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτά κατήγγειλαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), καθώς και της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, ο δικαστικός κόσμος χτες πραγματοποίησε και δίωρη αποχή από τα καθήκοντά του και συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οι δικαστές προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι, με τις επιλογές της και τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει, θα θέσει σε κίνδυνο την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και θα πλήξει τις εγγυήσεις της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, οι δικαστές, όπως αναφέρουν και σε ψήφισμά τους, διαφωνούν με την επέκταση του ωραρίου συνεδρίασης των δικαστηρίων, την επιλεκτική επιλογή των προεδρευόντων στα ποινικά δικαστήρια, τους προσδιορισμούς για εκδίκαση υποθέσεων σε δεδομένο χρόνο, ανεξάρτητα του αριθμού υποθέσεων και κατά σιωπηρή κατάργηση των Κανονισμών των Δικαστηρίων και, μάλιστα, με απειλή πειθαρχικών διώξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στοχεύει να οδηγούνται οι υποθέσεις στο ακροατήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνει πρόνοια για ανάλογες υποδομές σε δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς και αίθουσες συνεδριάσεων.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις προβλέπονται με το νέο νομοσχέδιο - «σκούπα» που ολοκλήρωσε η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης. Η παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά μια ώρα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο από τους δικαστές, όσο και από τους δικαστικούς υπαλλήλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ