Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στη... μερική ζωή!

Συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Δημαρχίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του δήμου κατά της πολιτικής της κυβέρνησης

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Δημαρχίας - από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη 1 μ.μ. - προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι του Δήμου Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δε λύνει προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά οξύνει τα παλιά και δημιουργεί νέα. Οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν «πανό» στην κεντρική πόρτα του δημαρχείου, στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Οχι στην ιδιωτικοποίηση, όχι στη μερική απασχόληση» και μοίραζαν στους διερχόμενους πολίτες της Λάρισας φυλλάδια με τις θέσεις και τις προτάσεις του συλλόγου τους για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας αποφάσισε να γίνει αυτή η συμβολική κατάληψη την ημέρα που η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλο, για να διαμηνύσει προς το υπουργείο και, γενικότερα, στην κυβέρνηση την αντίθεση των εργαζομένων στην πολιτική για την Αυτοδιοίκηση, που εφαρμόζει και η οποία είναι ίδια μ' αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, όπου ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όταν ήταν αντιπολίτευση μας έλεγε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας, σήμερα δείχνει το πρόσωπό της με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε». Ετσι, στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τη μερική απασχόληση που ψήφισε, μετά την ψήφιση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που στην ουσία μετατρέπει τους Δήμους σε ανώνυμες εταιρίες και εκχωρεί αρμοδιότητες στο μεγάλο κεφάλαιο, προχωρά μαζί με την ΚΕΔΚΕ στην ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που στόχο έχει την προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανταγωνιστικότητα, στην ιδιωτικοποίηση και στη μετατροπή των Δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς».

Κι αφού υπογραμμίζεται η αντίθεσή τους στη μερική απασχόληση - «μας ζητάνε να ζήσουμε μερική ζωή με μερικό φαγητό και μερική ασφάλιση», σημειώνουν χαρακτηριστικά - επισημαίνεται ότι ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, για καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση, για στάθμευση αυτοκινήτων, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για παιδικούς σταθμούς κ.ά., η κυβέρνηση προτρέπει τους δήμους να βάλουν νέους φόρους.

Στη συνέχεια αναφέρονται στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, που ανάμεσα στις άλλες είναι:

  • Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ κι ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια, με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων με βάση τους κλάδους του ΙΚΑ, σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού.
  • Απόσυρση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που μετατρέπει τους δήμους σε ανώνυμες εταιρίες, κατάργηση με νόμο όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων στους τομείς κοινωνικού χαρακτήρα, η Δημοτική Αστυνομία να παραμείνει δημοτική υπηρεσία και να μην μετατραπεί σ' ένα ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό.
  • Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όχι στη μερική απασχόληση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ