Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΧΑΡΩ ΗΛΕΙΑΣ
Αντιδράσεις για την απαράδεκτη ενέργεια του δημάρχου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής Ζαχάρως, στην Ηλεία, η ενέργεια του Πανταζή Χρονόπουλου, δημάρχου της περιοχής, ο οποίος, προ ημερών, εξέδωσε φιρμάνι, σύμφωνα με το οποίο οι αλλοδαποί εργάτες γης κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς θα πρέπει να αμείβονται με 25 και 30 ευρώ μεροκάματο αντί για 40.

Μάλιστα, για να το κάνει πιο «αληθοφανές» και «έγκυρο» ανέφερε πως η «απόφασή» του αυτή έγινε «κατόπιν συνεννόησης του δήμου με τη Διεύθυνση Εργασίας». Επειδή επικοινωνήσαμε μαζί του, όπως και με τη Διεύθυνση Εργασίας, αλλά και την Επιθεώρηση Εργασίας, σημειώνουμε τα εξής:

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία φαίνεται πως ο δήμαρχος ουδέποτε επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εργασίας. Αφού το επισημάναμε, ισχυρίστηκε πως τελικά «συνεννοήθηκε» με την Επιθεώρηση Εργασίας. Επιπλέον, προκύπτει ότι πράγματι έστειλε έγγραφο, χωρίς όμως να του έχουν ακόμη απαντήσει. Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία, όπως μας ενημέρωσαν, θα στείλει απαντητική επιστολή τις επόμενες μέρες, στην οποία θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα και πως το μεροκάματο ορίζεται με διακονισμό μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόπειρά του να βάλει σε αντιπαράθεση αγρότες κι αλλοδαπούς εργάτες γης έχει πέσει στο κενό, καθώς οι μικρομεσαίοι καλλιεργητές κατανοούν πλήρως πως το πρόβλημα δεν είναι το αξιοπρεπές μεροκάματο που καλούνται να καταβάλλουν στους εργάτες γης, αλλά η κλοπή των μεγαλεμπόρων που τους αγοράζουν με 2,4 ευρώ το κιλό το λάδι και στην αγορά ξεπερνά τα 5,5 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ζαχάρως, αφού στηλιτεύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια του δημάρχου σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν πείθει με το όψιμο ενδιαφέρον του για τη φτωχομεσαία αγροτιά, γιατί έχει συμβιβαστεί με το ξεκλήρισμά της που προωθούν το ευρωενωσιακό κέντρο των Βρυξελλών και οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και με τη ληστρική εμπορία των αγροτικών προϊόντων από τους μεγαλεμπόρους».

Στη συνέχεια, η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία, καλεί τους αγρότες της περιοχής και τους εργάτες γης, να αγνοήσουν «τις αποπροσανατολιστικές παρεμβάσεις του δημάρχου και τον καταστροφικό για την αγροτιά κι εργατιά δρόμο που προτείνει. Να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους τους και τα σωματεία τους, να τα ενεργοποιήσουν αγωνιστικά και να απαιτήσουν την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής υπέρ του αγρότη και του εργάτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ