Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μέτρα για την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου

Επισπεύδονται οι διαδικασίες προσαρμογής σε σχετική κοινοτική οδηγία για τη διευκόλυνση της άσκησης και ελεύθερης εγκατάστασης στον τομέα των υπηρεσιών. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την απελευθέρωση σειράς επαγγελμάτων

Εγκύκλιο για την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας και την προσαρμογή του κράτους στις απαιτήσεις της ελευθερίας δράσης του κεφαλαίου στον τομέα των υπηρεσιών, απέστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος σε όλα τα υπουργεία, τις Διευθύνσεις Απλούστευσης Διαδικασιών και τις Διευθύνσεις Νομοθετικού Συντονισμού. Η εγκύκλιος αφορά την κοινοτική οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά «COM(2004) 2 τελικό», που υιοθέτησε η Κομισιόν το Γενάρη του 2004, σε εφαρμογή του προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στη Λισαβόνα το Μάρτη του 2000, προκειμένου, μέχρι το 2010, η οικονομική δράση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να καταστεί πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.

«Σκοπός επομένως της συγκεκριμένης οδηγίας - αναφέρεται στην εγκύκλιο - είναι η θέσπιση νομικού πλαισίου που διευκολύνει την άσκηση της ελεύθερης εγκατάστασης των παροχών υπηρεσιών στα κράτη - μέλη, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών μεταξύ κρατών - μελών». Η Οδηγία προβλέπεται να υιοθετηθεί στο τέλος του 2005 και να τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη του 2007. Επίσης προβλέπεται ένα συμπληρωματικό έτος (έως τα τέλη του 2008), για την πραγματοποίηση από την Κοινότητα της μετάβασης προς το απαραίτητο σύστημα διοικητικής συνεργασίας.

Η οδηγία καλύπτει σχεδόν το σύνολο του τομέα της παροχής υπηρεσιών, καθώς εξαιρούνται μόνο τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και φοροτεχνικά γραφεία και εταιρίες. Καλύπτει συγκεκριμένα: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών διοίκησης, διαχείρισης, πιστοποίησης και δοκιμών, επισκευής, συντήρησης και ασφάλειας των γραφείων. Υπηρεσίες στον τομέα διαφήμισης, εξεύρεσης προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης, οι εμπορικοί πράκτορες. Υπηρεσίες παροχής νομικών και φορολογικών συμβουλών, τις συναφείς με τα ακίνητα υπηρεσίες (όπως τα κτηματομεσιτικά γραφεία, οι υπηρεσίες κατασκευών, οι υπηρεσίες αρχιτεκτόνων). Οργάνωση εμπορικών εκθέσεων. Ενοικίαση αυτοκινήτων. Υπηρεσίες ασφάλισης. Υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών γραφείων και των τουριστικών ξεναγών. Οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Αθλητικά κέντρα και τα πάρκα αναψυχής. Υπηρεσίες στον τομέα της ψυχαγωγίας. Υπηρεσίες που συνδέονται με την υγεία, την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, όπως η υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων.

Με την εγκύκλιο, τα υπουργεία, που εμπλέκονται με αδειοδοτήσεις ιδιωτών για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών, καλούνται να εξετάσουν το καθεστώς των αδειοδοτήσεων προς την κατεύθυνση όχι μόνο της απλούστευσης και της κατάργησης δικαιολογητικών, αλλά και του επανασχεδιασμού των προϋποθέσεων, του χρόνου και των διαδικασιών χορήγησης των αδειών. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την «απελευθέρωση» μιας σειράς επαγγελμάτων. Τα υπουργεία πρέπει να καταρτίσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να αποστείλουν τις σχετικές ρυθμίσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης μέχρι τις 20 Φλεβάρη 2005, προκειμένου να τεθούν υπόψη της Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών, που συστήθηκε με το άρθρο 10 του ν. 3242/2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ