Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛ.ΑΣ. - ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ενισχύεται η αστυνόμευση

Περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά... πρότυπα, αποφάσισαν χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης και η δήμαρχος Αθήνας, Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης της πόλης με ένα θεσμό παραπάνω, που σιγά - σιγά αποκτά όλο και περισσότερα αστυνομικά καθήκοντα, έτσι ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να απελευθερώνει δυνάμεις για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό και η συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικών Αστυνομιών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία τέτοιων παρα-αστυνομιών, σε όποιες πόλεις δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας που υπογράφτηκε χτες, μεταξύ άλλων, οι δημοτικοί αστυνομικοί αναλαμβάνουν έξτρα καθήκοντα που πλησιάζουν αρκετά αυτά των αστυνομικών και θα εκπαιδεύονται θεωρητικά και πρακτικά γι' αυτό. Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία των επιχειρησιακών κέντρων της Δημοτικής Αστυνομίας με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Για το σκοπό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός για καλύτερη... επικοινωνία με τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση, θα υπάρχει κοινή δράση σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αντιμετώπιση του παραεμπορίου σε διάφορα σημεία (παζάρια, λαϊκές αγορές), επαιτείας και μικροεγκληματικότητας, καθώς και αστυνόμευση σταθμών ΗΣΑΠ και λοιπών ευαίσθητων περιοχών. Ωστόσο, τονίζεται πως πριν από μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις - χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο ποιες είναι αυτές - στην αστυνόμευση των οποίων θα συμμετέχει και η Δημοτική Αστυνομία, θα γίνεται σύσκεψη για να καθορίζονται τα μέτρα και οι δράσεις. Αυτό το σημείο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της «παραστυνομίας» σε διάφορες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη υπάρχει στενή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Δημοτική Αστυνομία. Αλλωστε στο ίδιο το μνημόνιο επισημαίνονται «τα ιδιαίτερα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από την κοινή δράση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας».

Με αρχή λοιπόν την Αθήνα - και αναλόγως την «επιτυχία» του - το μέτρο αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, αφού πρώτα δημιουργηθούν «αστυνομίες» σε όλους τους Δήμους της επικράτειας, σύμφωνα με τον υπουργό, Γ. Βουλγαράκη. «Ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος θα καθορίσει και την επέκτασή του σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος που θα αποκτήσουν Δημοτική Αστυνομία, διότι μας ενδιαφέρει η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ