Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΖΕΜΕΚΙΣ
Το πολικό εξπρές

Τώρα τις γιορτές οι οθόνες θα γεμίσουν από «κινούμενα σχέδια» (τα παιδιά, βλέπετε...). Το «Πολικό Εξπρές» δεν είναι από τα χειρότερα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μάλλον συμπαθητικό. Καθώς δεν είναι βίαιο και έχει και «ηθικό δίδαγμα». Κρατάει, δηλαδή, τα προσχήματα. Μάλιστα έχει και μια τεχνική πρωτοτυπία. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, αυτού του είδους, που «αποτύπωσε την κίνηση». Ηθοποιοί παίζουν κανονικά τους ρόλους του έργου. Την ερμηνεία αυτών των ηθοποιών «συλλαμβάνει» το κομπιούτερ και τη μεταφέρει στα «καρτούν». Τα οποία «καρτούν» φέρουν - τιμής ένεκεν - τις φυσιογνωμίες των ηθοποιών!

Μιλάμε για «καρτούν» έτσι για να συνεννοούμαστε. Δεν πρόκειται για τέτοια. Εδώ έχουμε να κάνουμε με «ψηφιακές φιγούρες». Η ηλεκτρονική εκδοχή του Τομ και Τζέρι. Μια τεχνική που δίνει μεγάλες δυνατότητες. Το «Πολικό Εξπρές» εκμεταλλεύτηκε μερικές απ' αυτές. Κάποιες στιγμές η οθόνη γέμιζε χρώματα, κίνηση, δράση. Δυστυχώς, οι δημιουργοί του δεν «τρελάθηκαν». Δεν ελευθέρωσαν όλη τη φαντασία τους, με αποτέλεσμα η ταινία, τελικά, να δείχνει «φτωχή». Ο θεατής να θέλει περισσότερα.

Ισως το είδος αυτό του κινηματογράφου να πρέπει να δημιουργήσει δική του δραματουργία. Οσο μένει «καρφωμένο» σε μυθιστορήματα ή σε παραμύθια, που γράφηκαν για άλλες τεχνικές, μάλλον μπλοκάρει. Ο κόσμος, ακόμα και οι «Πόλοι», είναι πια γνωστοί. Τα παιδιά, σήμερα, δε χορταίνουν με παλιά παραμύθια. Χριστουγεννιάτικες ιστορίες μέσα από τα pc είναι μια παραδοξολογία!

ΣΗΜ. Το «Πολικό Εξπρές»προβάλλεται και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ