Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Φρένο» στο σχέδια του Βωβού

Φρένο στις βλέψεις του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού βάζει προς το παρόν το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς μπλόκαρε προσωρινά την ανέγερση 105 διώροφων παραθεριστικών κατοικιών, (συνολικής επιφάνειας 15.770 τ.μ.), σε μια έκταση 67.540 τ.μ. στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή Πουνταζέζα Λαυρίου.

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σταμάτησε τις διαδικασίες μέχρι τις 12 Γενάρη 2005, οπότε και θα συζητηθεί η κυρίως προσφυγή που έχουν καταθέσει κάτοικοι της Λαυρεωτικής. Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η υπό ανέγερση περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εκτός από τα γνωστά αρχαία ερείπια, που εκτείνονται σε όλη τη χερσόνησο της Λαυρεωτικής, περιλαμβάνονται γνωστοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως του Θορικού, Σουνίου, Λιμένος Πασά, Πουνταζέζας κ.ά.

Επιπλέον με την υπ' αριθμόν 562/1996, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, «θεσμοθετήθηκε στην περιοχή Πουνταζέζα ζώνη Α' απολύτου προστασίας (αδόμητη), στην οποία δεν περιλαμβάνεται μεν η επίμαχη έκταση, η οποία όμως εμπίπτει στον παραπάνω ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο».

Παράλληλα, το ΣτΕ θεωρεί ότι από τις οικοδομικές εργασίες θα επέλθει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αφού η ανέγερση των 105 κατοικιών γίνεται με παλαιό οικοδομικό καθεστώς και όχι με το νέο που μειώνονται κατά πολύ τα δομήσιμα τετραγωνικά μέτρα (τουλάχιστον στο 1/10).

Τέλος, στη δικαστική απόφαση επιπλέον στηλιτεύεται το γεγονός ότι ο Μπ. Βωβός ξεκίνησε τις εκσκαφικές εργασίες «χωρίς την εποπτεία υπαλλήλου της αρμόδιας Β' ΕΠΚΑ, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ