Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ισχυροποίηση του ΚΚΕ με ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων

Η κάθε ΚΟΒ να γίνει το Κόμμα στο χώρο ευθύνης της, που σημαίνει πραγματοποίηση τακτικών συνελεύσεων, να γνωρίζουν τα μέλη το χώρο τους και να εξειδικεύουν τη γενικότερη πολιτική του Κόμματος σ' αυτόν, να διαθέτει η κάθε ΚΟΒ πρόγραμμα δράσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χώρου όπου δραστηριοποιείται. Για το σκοπό αυτό αποφασιστική θα είναι η συμβολή των καθοδηγητικών οργάνων και των στελεχών, έτσι ώστε οι ΚΟΒ να είναι δυνατόν από μόνες τους να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες της ταξικής πάλης.

Τα παραπάνω τόνισε ο Βαγγ. Ξένος, Γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής στην προσυνεδριακή Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Κοζάνης. Πρόσθεσε ότι μόνιμο μέλημα και θέμα συζήτησης στις ΚΟΒ πρέπει να είναι οι ενέργειες για την ένταξη στο Κόμμα νέων μελών, η δουλιά στις γυναίκες, η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη», η σταθερή φροντίδα για τα οικονομικά.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος το επόμενο διάστημα των ΚΟΒ της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ θα είναι η δουλιά στους τόπους όπου κατοικούν εργαζόμενοι, στη ΔΕΗ, στο χώρο των οικοδόμων, στα εργοστάσια γούνας και συναφή, στους υπαλλήλους-εμποροϋπαλλήλους, στους εκπαιδευτικούς, στις βιοτεχνίες, σε κεφαλοχώρια, κ.α.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εκτιμά ότι η οργάνωση ανταποκρίθηκε στις μεγάλες μάχες που έδωσε το Κόμμα το προηγούμενο διάστημα, αλλά αδυναμία αποτέλεσε η έλλειψη σταθερού σχεδιασμού στη δράση, η μη κατάκτηση ενιαίας αντίληψης για το ποια ζητήματα ιεραρχούνται και προωθούνται ως κύρια. Στην εισήγηση αναφέρονται διαπιστώσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν την προγραμματική θέση του Κόμματος για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

Οσον αφορά στο Νομό Κοζάνης τονίστηκε ότι εμφανίζονται ακόμη πιο έντονα τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού στην εργατική τάξη και γενικότερα στο λαό. Η περιοχή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, η οικονομική κατάσταση των αγροτών καθώς και των επαγγελματιών-βιοτεχνών διαρκώς χειροτερεύει. Η ρύπανση του περιβάλλοντος εντείνεται, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα συσσίτια(!) για εκατοντάδες άπορες οικογένειες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα και με μισό μεροκάματο. Ενα τμήμα του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στη γούνα, μετακινείται για μεγαλύτερα κέρδη σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, ακόμη και στην Κίνα. Την ίδια ώρα ενισχύονται τα μονοπώλια στην περιοχή(τράπεζες, ενέργεια, εταιρίες τροφίμων, κλπ.).

Οι αντιπρόσωποι στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενότητας των κοινωνικών δυνάμεων για το Μέτωπο, επανάληψης της συζήτησης για τις ανατροπές, στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, όπως και στην Παιδεία, που πλήττουν καίρια τους εργαζόμενους, καθώς και στον προγραμματισμό για ιδεολογική δουλιά. Διαπιστώθηκε ότι έγιναν σημαντικά βήματα στην υλοποίηση των αποφάσεων, ενώ η κριτική που ασκήθηκε από αντιπροσώπους είχε περισσότερο σχέση με τη βελτίωση της δουλιάς.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησαν από μέρους της ΚΕ ο Γ. Μαυρίκος και ο Κ. Σταμπολίδης, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο πώς με ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων θα πρέπει να αναδειχτεί ο ρόλος και το περιεχόμενο δράσης της ΚΟΒ. Και σημείωσε πως το περιεχόμενο δράσης της κάθε ΚΟΒ πρέπει να εντάσσεται στην προσπάθεια προβολής της πολιτικής πρότασης του Κόμματος μέσα από την ενασχόληση με τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα.

Εξάλλου, ο Κ. Σταμπολίδης στάθηκε και στην ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος, που συνδέεται με την ανάπτυξη της δουλιάς στην εργατική τάξη και στη νεολαία, με την προσπάθεια ενίσχυσης των συσπειρώσεων στα διάφορα μέτωπα πάλης και των συμμαχιών σε κοινωνικό επίπεδο, κ.α. Ολη αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει πυρήνας της δουλιάς να είναι η ίδια η ΚΟΒ που θα παλεύει ως άμεσο το στόχο για τη λαϊκή εξουσία-οικονομία, το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ