Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αποκαλυπτήρια» του κομματικού μηχανισμού

Επιδιώκοντας να απαλλαγεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δημιουργεί ελεγχόμενες τεχνητές εσωκομματικές «κρίσεις»

Σε κυματοθραύστη των λαϊκών αγώνων και σε απεργοσπαστικό μηχανισμό μετατρέπεται η Ρηγίλλης, επιχειρώντας να ανταποκριθεί στο ρόλο που «παραδοσιακά» παίζει ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος.

Η επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή προσδιορίστηκε από τον Κ. Καραμανλή στην προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υποχρεώνει τη Ρηγίλλης να ρίξει τις μάσκες του δήθεν «μεταφορέα» των απόψεων και των διαθέσεων της κοινωνίας στην κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο καθαρό ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ μετατρέπεται σε εργαλείο επιβολής των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Στην κατεύθυνση αυτή αντιγράφει δοκιμασμένες μεθόδους που χρησιμοποίησε κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή των τεχνητών εσωκομματικών κρίσεων, ακριβώς για να αποτρέψει τυχόν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις και αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός σε αυτή του την αποστολή ο κομματικός μηχανισμός, ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, μετά από τη συνεργασία που είχε προχτές το βράδυ με τον πρωθυπουργό, ξεκαθάρισε ότι γίνεται ανεκτή η παραμικρή αμφισβήτηση και διαφωνία με την εφαρμοζόμενη πολιτική, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε όποιους δε συμμορφώνονται.

Αυτό που επιδιώκει στην πραγματικότητα η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι να απαλλαγεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις στα «δικά μας παιδιά» και τη βάση του κόμματος, που θεωρεί πραγματικά ως «βαρίδι» για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ταυτόχρονα, μέσα από την επίδειξη της ανυποχώρητης αυτής στάσης να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν είναι «εφικτή» η εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων.

Σαφέστατη ήταν η προειδοποίηση που έκανε ο Β. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η χώρα πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να νοικοκυρέψουμε κάποια θέματα. Σε αυτή την πορεία, λοιπόν, θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Κάποιοι πιθανόν να ξεβολευτούν».

Παράλληλα δε δίστασε να περιγράψει το ρόλο του κομματικού μηχανισμού ως «αμορτισέρ» της λαϊκής δυσαρέσκειας και των κοινωνικών κραδασμών: «Θα σας πω ότι είναι και άχαρος ο ρόλος μας, γιατί εμείς είμαστε πολλές φορές για να μαζεύουμε τη στενοχώρια από κάποια μέτρα που σήμερα δεν είναι δημοφιλή», είπε μιλώντας στον «Φλας».

Αναφερόμενος στους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά απευθυνόμενος στην πραγματικότητα στο σύνολο της κομματικής βάσης, διαμήνυσε ότι δεν είναι αποδεκτή η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορεί, είπε, να είμαι ΝΔ και να αγωνίζομαι να βγει η ΝΔ κυβέρνηση και τη στιγμή που η ΝΔ εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει, εσύ να θες να πρωτοστατήσεις σε κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Αντίθετα, αξίωσε «το στέλεχος της ΝΔ το θέλω μαζί μου, να πάμε στα μπλόκα που θα στήσουν άλλοι να εξηγήσουμε την κυβερνητική πολιτική». «Ο νεοδημοκράτης δεν μπορεί να κλείνει δρόμους», αποφάνθηκε μιλώντας στην ΕΡΑ.

Ο γραμματέας της ΚΕ ήταν πιο συγκρατημένος απέναντι στην ηγεσία της ΔΑΚΕ, που επιτέθηκε στους Μιχαλολιάκο και Λούλη. Περιορίστηκε να αποδοκιμάσει τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ, επισημαίνοντας ότι «δε συνάδουν με το ήθος του ανθρώπου που θέλει να υπηρετεί τη ΔΑΚΕ». Για τα περαιτέρω είπε ότι θα συζητήσει και με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε στήριξη στον υφυπουργό Αμυνας Β. Μιχαλολιάκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών δεν επηρεάζουν τη χάραξη και εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών: «Οι συνδικαλιστές εκφράζουν τις απόψεις τους. Την ευθύνη άσκησης της πολιτικής έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις πολιτικές επιλογές της και έχει χαράξει την πολιτική της. Την πολιτική αυτή εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλοι οι υπουργοί», είπε ο Ευ. Αντώναρος.

«Η κυβέρνηση αποφασίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο με βάση τις γραμμές του πρωθυπουργού, γιατί ο ισχυρός ρόλος είναι εκεί και με πλειοψηφία», σχολίασε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που μετράει είναι «η άποψη όλων μας είναι μέσα στο πολιτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας και στην τοποθέτησή της στον πολιτικό χώρο, και στο πρόγραμμά της. Δε βγαίνει έξω από το πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ