Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε βλέπει αμφισβήτηση στο Αιγαίο!
  • «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων» δηλώνει ο Ευ. Αντώναρος την επομένη της σοβαρότερης αμφισβήτησης των τελευταίων χρόνων στα Ιμια
  • Παραβιάσεις καταγγέλλει τώρα η Αγκυρα!

Σε ρόλο θεατή της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο έχει μετατραπεί η κυβέρνηση, δέσμια της συμμόρφωσής της με την «πολιτική του Ελσίνκι» και των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Ο δήθεν μηχανισμός παρακολούθησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας από την ΕΕ αποδεικνύεται ανύπαρκτος, γελοιοποιώντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τάχα η ΕΕ θα υποχρεώσει την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση «εισπράττει» τώρα τα αποτελέσματα της στάσης που κράτησε ο Κ. Καραμανλής στη σύνοδο των Βρυξελλών τον περασμένο μήνα, όταν δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η στάση της κυβέρνησης καθορίζεται από το «δόγμα» της ανεπιφύλακτης στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της αποκήρυξης κάθε σκέψης για «βέτο».

Μετά τα παραπάνω η κυβέρνηση εξαντλείται στην υποβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας και στην αποσιώπηση του θέματος απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων»(!), όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την προχτεσινή τουρκική προκλητικότητα στα Ιμια. Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι «η κυβέρνηση περιφρουρεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κάνει όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται», αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει πώς το επιτυγχάνει. Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας δε συνάδει με την προσπάθειά της να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ». Στην ερώτηση αν η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης ο Ευ. Αντώναρος ουσιαστικά το απέκλεισε, παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες. Από τις απαντήσεις του εκπροσώπου προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός στις Βρυξέλλες που καταγράφει και αξιολογεί τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Αποθρασύνεται η Αγκυρα

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση της Τουρκίας όχι μόνο απέρριψε την κυβερνητική θέση σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε προχτές στα Ιμια, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι ελληνικό αλιευτικό παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ναμίκ Ταν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων παραβιάστηκαν από ελληνικό αλιευτικό σκάφος, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «συνήθη» τη δραστηριότητα των τουρκικών ακταιωρών στην περιοχή.

Ο Ν. Ταν ανέφερε ότι τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν τη συνήθη δραστηριότητά τους στην περιοχή των Ιμίων και υποστήριξε ότι ένα ελληνικό αλιευτικό παραβίασε την Τρίτη τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μετά από αυτό, πρόσθεσε, πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής με την κανονική παρέμβασή τους εξασφάλισαν να απομακρύνουν το ελληνικό αλιευτικό από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση στα Ιμια (2021-01-08 00:00:00.0)
Επισόδιο στα Ιμια (2018-01-18 00:00:00.0)
Τα Ιμια στο προσκήνιο (2007-12-29 00:00:00.0)
Τουρκικές ...υπομνήσεις (2005-04-14 00:00:00.0)
Επιμένει στο «γκρίζο» η Τουρκία (2001-04-04 00:00:00.0)
Προπέτασμα καπνού η ένταση (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ