Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Θωρακίζει την πλουτοκρατία, ενισχύει τα κέρδη της
  • Διαμάντω Μανωλάκου: Οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να πετάξουν το «ευρωσύνταγμα» στα σκουπίδια και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ
  • Θετική ψήφο έδωσε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών

«Απόλυτα ικανοποιημένος» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέφ Μπορέλ, μετά το πέρας της ψηφοφορίας για το «ευρωσύνταγμα», κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 500 υπέρ και 135 κατά, σε 677 παρόντες. Το ΚΚΕ καταψήφισε το ονομαζόμενο ευρωσύνταγμα, σημειώνοντας την πρόθεσή του να πράξει το ίδιο, σε κάθε άλλη παραλλαγή του, αφού ενισχύει τα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και οξύνει τις κοινωνικοταξικές αντιθέσεις. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπαν σύσσωμοι «ναι», όπως ήταν και αναμενόμενο.

Η Διαμάντω Μανωλάκου

«Η συνταγματική συνθήκη, το αποκαλούμενο ευρωσύνταγμα, κωδικοποιεί τις προηγούμενες συνθήκες, ενισχύοντας τα προνόμια και κέρδη του κεφαλαίου, αναπτύσσοντας παραπέρα την κούρσα εξοπλισμών και στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης». Τα παραπάνω σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τοποθετούμενη για λογαριασμό των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τη συνταγματική συνθήκη. Και συνέχισε:

«Είναι μέτρα θωράκισης της πλουτοκρατίας που θα οξύνουν τις κοινωνικοταξικές αντιθέσεις και θα φέρουν νέα βάσανα στους λαούς. Γι' αυτό οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να πετάξουν το "ευρωσύνταγμα" στα σκουπίδια και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Η ενοχή της ΕΕ φαίνεται και από τη μονομερή προπαγάνδα παραπληροφόρησης, ξοδεύοντας τεράστια ποσά, προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο και συγκατάθεση των εργαζομένων, όταν ταυτόχρονα με τις κατευθύνσεις και προσανατολισμούς της επιβάλλει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας.

Αποτελεί πρόκληση η παρουσία στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του αντιδραστικού άρθρου 43, που υιοθετεί το αμερικανικό δόγμα του προληπτικού πολέμου, ως προστασία των πολιτών από τρομοκρατική επίθεση. Είναι το άλλοθι του κεφαλαίου για να κατατρομοκρατεί τους λαούς και να καταληστεύει τον πλούτο που παράγουν.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε το ονομαζόμενο ευρωσύνταγμα, αλλά και κάθε παραλλαγή του. Γιατί προοδευτικό "ευρωσύνταγμα" στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει και όσοι καλλιεργούν τέτοιες αυταπάτες δε βοηθούν στην ανάπτυξη της πάλης ενάντια στις εκμεταλλευτικές πολιτικές και στους φορείς τους», κατέληξε η Δ. Μανωλάκου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήκωσαν αφίσες που έγραφαν «ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα. Πετάξτε το στα σκουπίδια». Πλακάτ που εξέφραζαν αντίθεση στην πρόταση του «ευρωσυντάγματος» σήκωσαν και άλλοι ευρωβουλευτές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στην «εορταστική ατμόσφαιρα» και οι κλητήρες της, κατά τ' άλλα, δημοκρατικής ΕΕ μάζεψαν ό,τι αντιδρούσε στη γραμμή της «πλειοψηφίας».

Ικανοποιημένοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι

Ο Ζ. Μπορέλ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μίλησε για «ισχυρή πλειοψηφία, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης», υπογραμμίζοντας ότι το 74% των βουλευτών που υπερψήφισε οφείλει να σεβαστεί την ψήφο του στο μέλλον. Εδωσε έτσι σαφές μήνυμα για άσκηση πίεσης στους πολίτες που τους εξέλεξαν και έδειξε την έντονη πρόθεση της ΕΕ για άσκηση ασφυκτικής προπαγάνδας στους λαούς, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

Χαρακτήρισε δε τις φωνές που αντιτίθενται, σε μία προσπάθεια να τις υποβαθμίσει, μειοψηφία του 20%, που καταφεύγει στη γλώσσα του σώματος για να δημιουργήσει εντυπώσεις...

Την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο νέος προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Γιούνκερ. Ενώ ο Ιντίγκο Μεντέζ ντε Βίγκο, ευρωβουλευτής και ένας από τους δύο εισηγητές της έκθεσης του «ευρωσυντάγματος», δήλωσε ότι «όσοι καταψήφισαν δεν έκαναν τίποτα το εποικοδομητικό».

Μία μέρα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση. Εορταστική για τους υπέρμαχους του ευρωπαϊκού ολοκληρωτισμού, σκοτεινή για τους λαούς, που πρέπει να βρουν τρόπο να αντιδράσουν άμεσα στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και στην καταπάτηση των ελευθεριών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ