Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιμένοντας τον επόμενο γύρο της κρίσης
  • Πέφτουν οι τόνοι, αλλά τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά
  • Διαβεβαιώσεις στους ακροδεξιούς ότι δε θα περιθωριοποιηθούν, έδωσε ο Κ. Καραμανλής

Προς εκτόνωση οδηγείται η ένταση στη ΝΔ, μετά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής για να εξουδετερώσει τα εσωκομματικά μέτωπα, αλλά η κρίση που την ταλανίζει παραμένει και απλά κουκουλώθηκε προσωρινά. Οι πάντες περιμένουν τον επόμενο γύρο, ο οποίος από πολλούς τοποθετείται στο έκτακτο συνέδριο ή και νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να «κλείσει» ορισμένα μέτωπα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, στην οποία μοίρασε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να παραγκωνιστεί και περιθωριοποιηθεί στην πορεία προς το «μεσαίο χώρο». Αυτό, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε προχθές το βράδυ με τον Απ. Ανδρεουλάκο, αλλά και χθες με τον Π. Καμένο. Αυτή όμως η στάση του προέδρου της ΝΔ προκαλεί αντιδράσεις στο άλλο «άκρο» (Ανδριανόπουλος, Μάνος, αλλά και στενοί συνεργάτες του), οι οποίοι έχουν ήδη ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της απαλλαγής του κόμματος από τα «ακροδεξιά βαρίδια». Την ίδια στιγμή, δέχεται ισχυρές πιέσεις να «θυσιάσει» ως εξιλαστήριο θύμα για την εκτόνωση της κρίσης τον εκπρόσωπο Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Μάλιστα, βουλευτές και στελέχη που θεωρούνται «δικοί του» προτείνουν να απομακρυνθεί από το πόστο του ο εκπρόσωπος Τύπου αμέσως μετά το συνέδριο. Χθες ο Θ. Αναγνωστόπουλος δε δίστασε δημόσια (στον «Φλας») να επιρρίψει ευθύνες στον εκπρόσωπο Τύπου, λέγοντας ότι ο «κ. Σπηλιωτόπουλος αναμείχθηκε σε τομείς που δεν είχε λόγο και αρμοδιότητα να αναμειχθεί». Πάντως, ακόμα και άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι «η πορεία προς το συνέδριο θα είναι πολύ δύσκολη, όσο ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος παίζει κυρίαρχο ρόλο». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι κλυδωνισμοί στο κόμμα θα έχουν διάρκεια και η κρίση δεν μπορεί να ελεγχθεί με προσωπικές επαφές και θεωρίες συνωμοσίας, αλλά με πολιτικούς όρους και συλλογική δουλιά.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με τους λεγόμενους βαρόνους - μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννης), οι οποίοι έχουν διαμηνύσει στον Κ. Καραμανλή την αξίωσή τους να τους υπερασπιστεί απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκαν από άλλα ηγετικά στελέχη (Αλογοσκούφη, Τσιτουρίδη). Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε χθες να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αλλά είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, στον οποίο υποσχέθηκε ότι «θα τα πουν εν καιρώ».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να προσανατολίσει τα στελέχη στην «αντιπολιτευτική» δράση του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε χθες τις συνεργασίες με τους τομεάρχες, με πρώτους την Ντ. Μπακογιάννη και τον Β. Πολύδωρα. Ο τελευταίος μετά τη συνάντηση αρνήθηκε να εκφράσει την άποψή του για την κρίση στη ΝΔ, επειδή δε θέλει να συμμετέχει «σε αυτό το ζημιογόνο ρουλεμάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ