Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε η εκδίκαση αγωγών του «Δικτύου 21»

Συζητήθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι δύο πρώτες αγωγές, που έχει καταθέσει εναντίον εφημερίδων και δημοσιογράφων το «Δίκτυο 21», με σκοπό τη φίμωσή τους. Ειδικότερα, έγινε η εκδίκαση της αγωγής κατά του εκδότη - διευθυντή της εφημερίδας «Εξουσία» Μιχ. Ανδρουλιδάκη και του συντάκτη της Μ. Βασιλάκη, με την οποία το «Δίκτυο 21» ζητά αποζημίωση 400.000 δρχ. για ηθική βλάβη, καθώς και της αγωγής του αντιπροέδρου του «Δικτύου 21» Διον. Καραχάλιου κατά του Μ. Βασιλάκη, από τον οποίο διεκδικεί 100.000 δρχ.

Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια, από το «Δίκτυο 21» αυτή τη φορά, να πληγεί η ίδια η ελευθεροτυπία, μια προσπάθεια που εντάσσεται στη «γενικότερη επιχείρηση επιβολής ενός αντιδημοκρατικού κλίματος και χειραγώγησης του Τύπου και των δημοσιογράφων», όπως τόνιζε και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τις μηνύσεις αυτές του «Δικτύου 21».

Πρόσφατη είναι η ανάλογη προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης τότε, Ε. Γιαννόπουλου, με τη στήριξη της κυβέρνησης συνολικά, για φίμωση και οικονομικό στραγγαλισμό του «Ριζοσπάστη». Την ευθύνη της κυβέρνησης, που με την πολιτική της ευνοεί την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων, καυτηρίαζε και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας σε εκείνη την ανακοίνωσή του πως: «Προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του, εκδίδοντας ανακοίνωση καταδίκης των αγωγών και μηνύσεων του "Δικτύου 21". Οι υπεύθυνοι του "Δικτύου 21" βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, που βαδίζει και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται το αντιδημοκρατικό κλίμα, που δημιουργεί η κυβέρνηση».

Οι προσπάθειες φίμωσης του Τύπου από όπου κι αν προέρχονται είναι καταδικαστέες, ωστόσο μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι κραυγές υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας από ορισμένους μηνυθέντες από το «Δίκτυο 21». Κι αυτό γιατί μόνο για τα δημοκρατικά τους αισθήματα δε διακρίνονται, αφού αυτοί οι ίδιοι όχι μόνο αδιαφόρησαν για τη δίωξη εναντίον του «Ρ», όχι μόνο στηρίζουν ένθερμα την πολιτική που «γεννά» τέτοια φαινόμενα, αλλά κάποιοι απ' αυτούς έχουν και μηνύσεις εναντίον της εφημερίδας της ΚΕ του ΚΕΚ.

Σε ό,τι αφορά στις μηνύσεις του «Δικτύου 21» να υπενθυμίσουμε ότι αυτό προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της «Εξουσίας», με αφορμή τέσσερα δημοσιεύματά της, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 1999, τα οποία επέκριναν τα μέλη και τους υποστηρικτές του για το ρόλο που έπαιξαν στην παράνομη έλευση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα. Ο μάρτυρας του «Δικτύου 21» Γ. Μουρούτης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα ήταν συκοφαντικά και στόχο είχαν να προσβάλουν την τιμή των μελών του σωματείου.

Από την πλευρά των εναγομένων κατέθεσε ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος επισήμανε ότι εκείνη την περίοδο υπήρξε έντονη κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν, ενώ τα κόμματα χρησιμοποίησαν σε ανακοινώσεις τους σκληρότατες εκφράσεις για τη δράση που ανέπτυξε το "Δίκτυο 21". Αλλά - συνέχισε - οι εκπρόσωποί του έστησαν μια βιομηχανία αγωγών κατά συγκεκριμένων εφημερίδων, όπως είναι η «Αυγή», η «Αυριανή» και η «Εξουσία», που επέκριναν τη δράση αυτή. Η μέθοδος όμως να καταφεύγει κάποιος σε δικαστική δίωξη απόψεων και κρίσεων δεν τιμά τη δημοκρατία.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυθαιρεσίες αστυνομικών στην Πάτρα (2006-02-17 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στο πλευρό του «Ρ» (2000-03-16 00:00:00.0)
Ασπίδα προστασίας γύρω από την ελευθεροτυπία (2000-03-12 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι μηνύσεις και οι διώξεις εναντίον του «Ριζοσπάστη» (2000-02-12 00:00:00.0)
Νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη»! (2000-01-28 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι αντιδράσεις (1998-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ