Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας και του τρόμου

Η σταθερότητα και η ειρήνη μπορούν να επιτευχθούν, μόνο με την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η παγκοσμιοποίηση που προσπαθεί να επιβάλει η νέα τάξη πραγμάτων, θα επιφέρει στους λαούς φτώχεια και εξαθλίωση και τεράστια πλούτη και κέρδη στους κεφαλαιοκράτες. Αυτά υπογράμμισαν χτες οι σύνεδροι ομιλητές, κατά τη διάρκεια της τρίτης ολομέλειας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης, με θέμα: «Ειρήνη και Ανάπτυξη».

Ο υπουργός φυσικών πόρων του Μπαγκλαντέζ και αντιπρόεδρος του ΠΣΕ Αμπντουρ Ραζάκ, που ήταν ο πρώτος ομιλητής της ολομέλειας τόνισε: «Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σ' ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο τρόμος του πυρηνικού ολοκαυτώματος και από την άλλη η φτώχεια και η εξαθλίωση».

Η ειρήνη, συνέχισε, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των χωρών του πλανήτη. Οι πλούσιες χώρες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά και το εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό ότι μόνο οι πόλεμοι και κυρίως ο τρόμος, που σκορπούν ανάμεσα στους λαούς, μπορούν να τους αποφέρουν την απόλυτη κυριαρχία. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Οι αναπτυσσόμενες χώρες, καλούνται να πληρώσουν τεράστια χρέη και με την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, που τους έχει επιβληθεί, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις αναπτυγμένες οικονομικά. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η πρόοδος και η ειρήνη φαντάζουν σαν ουτοπικές έννοιες».

Θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία


«Το σχέδιο επέμβασης των ΗΠΑ στην Κολομβία, ήδη λαμβάνει χώρα...», αυτό τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, ο Λούκας Γκουαλντρον μέλος των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στοιχεία τεκμηρίωσε την άποψή του. Συγκεκριμένα είπε: «Πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε μυστική σύνοδος κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων και στρατιωτικών, προκειμένου να εκπονήσουν σχέδιο για επέμβαση στην Κολομβία και παράλληλα να βρουν την κατάλληλη δικαιολογία για να την πραγματοποιήσουν». Και συνέχισε, «με πρόσχημα λοιπόν την καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών, των δικών τους δηλαδή καπιταλιστικών επιχειρήσεων που τους αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επέμβαση».

«Οι Αμερικάνοι, θέλουν να "βαλκανοποιήσουν" την κατάσταση στην Κολομβία», υπογράμμισε σ' άλλο σημείο της ομιλίας τους ο Λ. Γκουαλντρον. Και παράλληλα τόνισε: «Το σχέδιο επέμβασης που έχει επινοήσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, περιλαμβάνει τρία στάδια. Αρχικά, ενίσχυσε στρατιωτικά την κυβέρνηση της Κολομβίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, στη στρατιωτική βοήθεια που παίρνει από τις ΗΠΑ. Ενώ αν μέσα στο χρόνο, το αμερικανικό κογκρέσο εγκρίνει τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, που έχουν προταθεί για στρατιωτική ενίσχυση της Κολομβίας, τότε θα γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου». Συγχρόνως, ανέφερε, ότι «προετοιμάζεται διεθνής δύναμη επέμβασης, με τη συμμετοχή χωρών της Λατινικής Αμερικής, από τους Αμερικάνους, και ήδη σ' αυτή τη δύναμη έχουν προσχωρήσει η Αργεντινή και το Περού».

Στόχος των Αμερικάνων επισήμανε, είναι η «δαιμονοποίηση», του αγώνα του λαού μας. Ενός αγώνα, συνέχισε, που πλέον έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Και κατέληξε: «Δυστυχώς μόνο ο ένοπλος αγώνας, μας έχει απομείνει για να αποκρούσουμε τους ιμπεριαλιστές. Ενας αγώνας που στόχο όμως έχει την ειρήνη. Να φέρει τον άνθρωπο στο κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Αγώνας, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχία».

Η παγκοσμιοποίηση θα μεγαλώσει το χάσμα

Στη συνέχεια των εργασιών της ολομέλειας το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Πορτογαλικού Κινήματος Ειρήνης Μπλάσκο Ούγκο Φερνάντεζ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ιμπεριαλιστές θέλοντας να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, δημιουργούν άφθονες συγκρούσεις και βία, απειλώντας την ειρήνη. Με μοναδικό σκοπό και στόχο να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και από την άλλη πλευρά να σκορπίσουν τη μιζέρια και την εξαθλίωση».

Ο Μπ. Φερνάντεζ, έδωσε μερικά στοιχεία και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον πλανήτη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα 225 πολυεθνικές έχουν ετήσια έσοδα που αντιστοιχούν με το 47% του ΑΕΠ των φτωχών χωρών». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, συνέχισε, είναι 800.000.000 άνθρωποι να υποφέρουν από υποσιτισμό και άλλα 100 εκατομμύρια να ζουν κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας. Κι όλα αυτά κατέληξε την ίδια στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων επαρκεί για να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες. Τέλος, τόνισε ότι δεν μπορεί η ανθρωπότητα να ζήσει ειρηνικά όσο μεγαλώνει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών.

«Πρεσβεύουμε και υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό, γι' αυτό γινόμαστε στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που αναζητά προσχήματα για νέο πόλεμο», τόνισε ότι Κιμ Μπονγκ, εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας. Σήμερα, συνέχισε, η ειρήνη στην Κορεατική χερσόνησο διατηρείται χάρη στη θέληση του λαού μας. Η παγκοσμιοποίηση που προσπαθεί το πολυεθνικό κεφάλαιο να επιβάλει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις φτωχές χώρες της Ασίας. Στόχος δικός μας πρέπει να είναι η απόρριψη της παγκοσμιοποίησης που επιβάλλει η νέα οικονομική πραγματικότητα», κατέληξε.

Η γενοκτονία ενός λαού

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αλ. Χασίμι από το ΙΡΑΚ, για τις επιπτώσεις που είχαν οι ΝΑΤΟική βομβαρδισμοί στη χώρα, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα από το εμπάργκο που υφίσταται το ΙΡΑΚ.

«Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, ένας λαός υφίσταται συγχρόνως εμπάργκο, αποκλεισμό και κυρώσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες», τόνισε ο Αλ Χασίμι. Και συνέχισε: «Το 1996, περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε χρόνων πέθαιναν κάθε μήνα, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του καινούριου αιώνα ο αριθμός αυτός έφτασε τις 7.000. Πάνω από 200 άνθρωποι κάθε μήνα πεθαίνουν από καρκίνο, εξαιτίας του ουρανίου που περιείχαν οι βόμβες των ΝΑΤΟικών που έπεσαν στο ΙΡΑΚ».

Κι όλα αυτά τη στιγμή, ανέφερε ο ομιλητής, που το ΙΡΑΚ έχει αποδεχτεί τη συνθήκη του ΟΗΕ, με την οποία τα έσοδά του, από την πώληση πετρελαίου, θα διαχειρίζονται από αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού, η οποία θα επιτρέπει συγκεκριμένες αγορές πρώτης ανάγκης για τη χώρα. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε: «Πέρσι οι πωλήσεις από το πετρέλαιο, απέφεραν 22 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρμόδια επιτροπή, και αυτή, αφού παρακράτησε το 30%, ως αποζημίωση για αυτούς που υπέφεραν από τον πόλεμο του Κόλπου... έδωσε για τις εγχώριες ανάγκες του ΙΡΑΚ, μόνο 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ συγχρόνως παρεμπόδισε συμβάσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης για το λαό». Οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής, πρόσθεσε, θα πρέπει να τιμωρηθούν σαν εγκληματίες πολέμου, γιατί πραγματοποιούν μια μεγάλη γενοκτονία. Και έκλεισε την ομιλία του, χρησιμοποιώντας μια φράση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, η οποία απαντώντας, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σύμφωνα με τον Ιρακινό αντιπρόσωπο, αν αξίζει να γίνεται αυτό στο ΙΡΑΚ απάντησε: «Μερικές φορές χρειάζεται να λαμβάνω δύσκολες αποφάσεις. Ναι αξίζει»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ