Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο βρώμικος πόλεμος του εμπάργκο

«Εδώ στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής από τους ναζί, όταν αντάρτες σκότωναν ένα Γερμανό στρατιώτη, οι Γερμανοί σκότωναν σε αντίποινα εκατοντάδες αμάχους. Ηταν η πολιτική της "συλλογικής τιμωρίας" που πρώτοι εφάρμοσαν μαζικά οι ναζί. Αυτή την τακτική της "συλλογικής τιμωρίας" την πήραν οι ΗΠΑ και την έκαναν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής τους. Την εφάρμοσαν βομβαρδίζοντας το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα σκοτώνοντας 200.000 αθώους, απλώς και μόνο επειδή ήταν σε πόλεμο με την Ιαπωνία. Την εφάρμοσαν μετά στην Κορέα, στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία με βομβαρδισμούς και μαζικές δολοφονίες».

Τα λόγια αυτά είναι ενός Αμερικανού, του Μπιλ Ντόρις, εκπροσώπου του αμερικανικού «Διεθνούς Κέντρου Δράσης» που χτες το πρωί, στο τραπέζι εργασίας, με αντικείμενο «εμπάργκο και αποκλεισμοί», δε δίστασε να καταγγείλει το βρόμικο ρόλο των ΗΠΑ και τις καταβολές της πολιτικής τους. «Προσπαθούν (σ.σ. οι ΗΠΑ) να τιμωρήσουν όποιον αντιστέκεται. Η τυραννία τους, όπως και η οικονομική τυραννία που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι φανερή σε όλες τις χώρες, όπου επιβλήθηκε» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως εμπάργκο, βομβαρδισμοί και γενικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οφείλονται στην ανάγκη του μεγάλου κοσμοπολίτικου κεφαλαίου για εξάπλωση και παγκόσμια κυριαρχία.

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του εμπάργκο όπου επιβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στο Ιράκ, το 1989, οι θάνατοι βρεφών ήταν, μηνιαίως 593. Το Γενάρη του 2000, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 7.608 βρέφη! Ο Κουβανός εκπρόσωπος προχώρησε παραπέρα: «Τα εμπάργκο χτυπούν μόνο τους φτωχούς. Αποτελούν έκφανση της παγκόσμιας Νέας Τάξης, στην επιβολή της οποίας πρωτοστατούν οι ΗΠΑ. Μια χώρα που συνεχίζει να βομβαρδίζει, ακόμα και τώρα που μιλάμε, Ιρακινούς αμάχους και τα μεγάλα, "έγκυρα" Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το αποκρύπτουν».

Ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, επισήμανε πως οι συνέπειες του εμπάργκο αποτελούν γενοκτονία για τα λαϊκά στρώματα. Πως οι αποκλεισμοί αποτελούν έναν τρόπο επιβολής της βούλησης του ισχυρού επί των αδυνάτων και δυστυχώς υπάρχουν εμπάργκο που επιβάλλονται με την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις προσπαθούν να αναμορφώσουν το χαρακτήρα του ΟΗΕ, ώστε να καλύπτουν και με τη στήριξη του Οργανισμού, τις απάνθρωπες επεμβάσεις τους.

«Το ζήτημα δεν είναι αν ο Μιλόσεβιτς, ο Καντάφι, ο Χουσεΐν είναι καλοί ή κακοί ηγέτες, αλλά οι συνέπειες του εμπάργκο στους λαούς», τόνισε και κατέληξε πως η δράση ενάντια στην επιβολή αποκλεισμών είναι δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο νεοφιλελευθερισμό, στην παγκοσμιοποίηση και το ΝΑΤΟ που προσπαθεί να αναδειχτεί σε παγκόσμιο χωροφύλακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ