Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει την εξαγγελία της λιτότητας

Σε επικοινωνιακά παιχνίδια, με στόχο να προετοιμάσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για την άγρια λιτότητα που επιφυλάσσει η εισοδηματική πολιτική της, επιδίδεται η κυβέρνηση.

Με δεδομένο το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων, όπως σαφώς προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2005, η κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να «πλασάρει» την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες, είτε δημιουργώντας επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς είτε με «επιχειρήματα» που να δικαιολογούν τάχα την «αναγκαιότητα» και το «μονόδρομο» των επιλογών της.

Επιχειρώντας να ξεφύγει από τις προεκλογικές ψηφοθηρικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά κόρον την αστεία δικαιολογία ότι αυτές έχουν «ορίζοντα τετραετίας», ενώ καταφεύγει, μέσω διαρροών, και στη γνωστή μέθοδο με το «γάιδαρο του Χότζα».

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νέων», ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «φιλοδώρημα 7 ευρώ αντί για αύξηση στο ΕΚΑΣ», παρέπεμψε στο τέλος της τετραετίας την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει αναλάβει τη δέσμευση να αυξήσει το ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος της τετραετίας σε συγκεκριμένο ύψος. Η δέσμευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Αυτό είναι που μετρά. Η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα θα κριθεί από την υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων, μέχρι το τέλος της τετραετίας», είπε ο Ευ. Αντώναρος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, όταν ρωτήθηκε χτες για το παραπάνω δημοσίευμα, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις επόμενες μέρες για την εισοδηματική πολιτική.

Το πλαίσιο ωστόσο της πολιτικής αυτής το είχε δώσει σε κυριακάτικη συνέντευξή του: «Οι αυξήσεις των μισθών θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι πάνω από τις αυξήσεις των μισθών. Το ΕΚΑΣ και ο ΟΓΑ θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις των συντάξεων», είχε δηλώσει στον «Τύπο της Κυριακής». Με άλλα λόγια προδιέγραψε τρισάθλιες αυξήσεις για τις συντάξεις του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ γύρω στο 5%(!), αφού οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι στα επίπεδα του 3%-4%.

Συνάντηση σήμερα

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, όπου ο τελευταίος αναμένεται να υποβάλει τις τελικές προτάσεις για την εισοδηματική πολιτική του 2005. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον Δούκα μιλούν για ονομαστικές αυξήσεις 3,2%-3,5% στους μισθούς και 3,5%-3,6% στις συντάξεις, ενώ απέφυγαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο για τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν στο ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ