Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΙΣΤΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
«Δεν αντέχει» τη διαφάνεια η κυβέρνηση
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε την ΕΣΗΕΑ ...επειδή δημοσιοποίησε τα «φτωχά» στοιχεία που της έστειλε
  • ΕΣΗΕΑ: Δε θα γίνουμε συνένοχοι

Στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα της διαφάνειας και της ενημέρωσης φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση, μπροστά στο διαφαινόμενο «κίνδυνο» να χάσει τον έλεγχο και να «βγουν στον αέρα» προστατευόμενοι δημοσιογράφοι και γαλάζια «παπαγαλάκια».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε χτες στο σημείο να αποδοκιμάσει την ΕΣΗΕΑ επειδή έδωσε στη δημοσιότητα τα εξόφθαλμα λειψά στοιχεία που της απέστειλε. Η «σκλήρυνση» της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαφάνειας γεννά βάσιμες υποψίες ότι δεν πρόκειται να δώσει «συμπληρωτικά στοιχεία», όπως επιβάλλεται, αλλά, πολύ περισσότερο, δε φαίνεται διατεθειμένη να παρουσιάσει τις λίστες με τους δημοσιογράφους που διόρισε η ίδια μετά τις εκλογές.

«Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστάσεων. Κατά την άποψή μας, η δημοσιοποίηση των καταστάσεων προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», δήλωσε ορθά κοφτά χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αποδοκιμάζοντας την απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να δημοσιοποιήσει τις «λίστες». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υποδείξει στις δημοσιογραφικές ενώσεις ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν την όλη υπόθεση σαν «εσωτερικό θέμα»! «Οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν την υποχρέωση να κάνουν εκείνη την αντιπαραβολή που χρειάζεται, ώστε, εάν προκύψουν, κατά τον έλεγχο που θα γίνει με βάση τα καταστατικά των επαγγελματικών ενώσεων και τους κώδικες δεοντολογίας, περιπτώσεις τέτοιες που προσκρούουν σε αυτές τις διατάξεις, να προχωρήσουν η ΕΣΗΕΑ ή άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις σε εκείνα τα μέτρα ή τα βήματα που κρίνουν πρόσφορα», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος. Αλλη μια φορά ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν «μαύρες λίστες». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας μαζεύει από όλο το δημόσιο τομέα συμπληρωματικά στοιχεία για το 2003 και το 2004, τα οποία θα δοθούν στις 5 του Απρίλη στις δημοσιογραφικές ενώσεις.

ΕΣΗΕΑ: Πλήρης διαφάνεια

Αμεση και αφοπλιστική ήταν η απάντηση της ΕΣΗΕΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους στόχους του υπουργού Επικρατείας: «Τελικά το υπουργείο Επικρατείας είναι υπέρ της διαφάνειας ή όχι;», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ενωσης, η οποία σπεύδει να ξεκαθαρίσει τη θέση της: «Εάν στόχος του κ. Ρουσόπουλου με τις τελευταίες πρωτοβουλίες του ήταν απλά και μόνο το "ανακάτεμα της τράπουλας" προς όφελος της κυβέρνησής του και όχι η διαφάνεια, όπως κόπτεται σε όλους τους τόνους, δεν πρόκειται να βρει συνένοχο την ΕΣΗΕΑ». Παράλληλα, καλεί τον Θ. Ρουσόπουλο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό: Πρώτον: «Πώς συμβιβάζεται η ενέργειά του να διαβιβάσει στην ΕΣΗΕΑ τους συγκεκριμένους καταλόγους και μάλιστα με σοβαρότατες ελλείψεις, που αφορούν το 2003, και ταυτόχρονα να επισημαίνει "μην τους δίνετε στη δημοσιότητα" και κατόπιν να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της Ενωσης για πλήρη διαφάνεια;». Δεύτερον: «Θέλει συνένοχους ο κ. Ρουσόπουλος όλους εκείνους τους δημοσιογράφους, που είναι οι περισσότεροι και εργάζονται νόμιμα και ενσυνείδητα και δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν την εργασία τους; Επιδιώκει ο κ. Ρουσόπουλος να τους ταυτίσει με όσους τυχόν προσφέρουν τις όποιες αντιδεοντολογικές υπηρεσίες τους, αμειβόμενοι σε πολλές θέσεις, αργομισθίες και μεγάλους μισθούς;». Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι η δημοσιοποίηση εκ μέρους της των ονομάτων «δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλή καταγραφή νόμιμων θέσεων εργασίας (και όχι όλων) και δεν ενέχει από την πλευρά της Ενωσης μομφή, στιγματισμό ή υπονοούμενο. Αντίθετα, είναι μέσο προστασίας των συναδέλφων μας από σκόπιμη συσκότιση και διαστρέβλωση, η οποία επιχειρείται από αλλού».

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ζητήσει απ' όλα τα μέλη της Ενωσης να συμπληρώσουν απογραφικό δελτίο, στο οποίο θα δηλώσουν όλες τις εργασιακές σχέσεις τους στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και αν είναι ιδιοκτήτες ή συμμέτοχοι σε εταιρίες που παράγουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα ή εταιρίες δημοσίων σχέσεων. Επίσης, συγκρότησε επιτροπή από έμπειρους δημοσιογράφους, τους προέδρους πειθαρχικών συμβουλίων και εκπροσώπους παρατάξεων, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει αν από τα στοιχεία προκύπτει ότι παραβιάζεται το ασυμβίβαστο, ενώ θα καταθέσει και προτάσεις για επέκταση του ασυμβίβαστου.

«Ισοπέδωση» η διαφάνεια!

Με τρόπο που δικαιολογεί τις χειρότερες ανησυχίες απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος στο ερώτημα που του έθεσε η ΕΣΗΕΑ «αν είναι υπέρ της διαφάνειας ή όχι». Στη δήλωση-απάντησή του ισχυρίζεται ότι η δημοσιότητα οδηγεί στην ισοπέδωση των δημοσιογράφων, ενώ φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την ΕΣΗΕΑ ότι παραποίησε τις καταστάσεις γιατί «απαλείφτηκαν ορισμένα στοιχεία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δημοσιογράφοι κατέχοντες δύο θέσεις, ενώ έχουν αποσπαστεί από το ένα υπουργείο σε άλλο και δεν εργάζονται παραλλήλως και στα δύο»! «Αλλο, λοιπόν, είναι η διαφάνεια, την οποία επιδιώκει σταθερά η κυβέρνηση, και άλλο η ισοπέδωση, την οποία δεν μπόρεσε να αποφύγει η ΕΣΗΕΑ σήμερα», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Η Βασιλική Κολτσίδα, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με δήλωσή της διευκρινίζει ότι ουδέποτε έχει εργαστεί στην ΕΡΑ, όπως αναφέρεται στον κατάλογο που έστειλε το υπουργείο στην ΕΣΗΕΑ, και ζητά από την Ενωση την αποκατάσταση της αλήθειας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ (2006-01-18 00:00:00.0)
«Ασφυκτικές» συνθήκες δουλιάς στο «ΣΚΑΪ» (2005-10-14 00:00:00.0)
Να εφαρμοστούν οι ΣΣΕ (2005-03-12 00:00:00.0)
Οι προϋποθέσεις για ουσιαστική συζήτηση (2005-02-09 00:00:00.0)
Τιμητής από υπόλογος ο Θ. Ρουσόπουλος (2005-02-03 00:00:00.0)
Προς ανατροπή ασφαλιστικών και χειραγώγηση των δημοσιογράφων (2000-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ