Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαπραγμάτευση μόνο υπό τον ΟΗΕ

Ζητά ελεύθερες διαπραγματεύσεις, χωρίς χρονικά περιθώρια και χωρίς διαιτησία στο τέλος

Ετοιμος να αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού εμφανίζεται ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά μόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, καταφτάνει στη Λευκωσία κοινοτικός αξιωματούχος, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί την οικονομική στήριξη του κατοχικού καθεστώτος από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε χτες ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες για λύση του Κυπριακού «πάντα υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών». Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρχουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτές είναι η αποδοχή ότι το «σχέδιο Ανάν» χρειάζεται αλλαγές, ότι θα γίνουν ελεύθερες διαπραγματεύσεις χωρίς χρονικά περιθώρια και χωρίς διαιτησία στο τέλος. Ανέφερε ότι τα σημεία του «σχεδίου Ανάν» στα οποία θέλει αλλαγές είναι γνωστά, αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δώσει στο Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας τις διαπραγματευτικές του θέσεις προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Είπε ότι πρόκειται για 17 σημεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι γενικά αποδεκτά από όλα τα κόμματα, μερικά υποστηρίζονται κατά πλειοψηφία και μερικά μόνο από ορισμένα κόμματα.

Σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο είναι η υπογραφή του πρωτοκόλλου που αφορά στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Σημείωσε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα δεν είναι προτεραιότητα της Κύπρου, αλλά υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ έχει στείλει το διαμορφωμένο πρωτόκολλο στην Τουρκία και την κάλεσε να το υπογράψει το συντομότερο.

Αναφορικά με τους τρεις κανονισμούς της ΕΕ, τους προωθούμενους από την Κομισιόν, που αφορούν στη χρηματοδότηση του κατοχικού καθεστώτος, στο απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα και στο εμπόριο διά μέσου της «Πράσινης Γραμμής», ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως ο κανονισμός για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων «δεν είναι εντάξει γιατί ο κ. Ταλάτ για δικούς του, καθαρά πολιτικούς λόγους, εμποδίζει τους Τουρκοκυπρίους να πάρουν την οικονομική βοήθεια που η Κύπρος πρότεινε και εγκρίθηκε για 259 εκατομμύρια ευρώ».

«Αυτά μπορούν να πληρωθούν αύριο, αν ο κ. Ταλάτ άρει τις ενστάσεις του και εάν οι σύμμαχοί του στην ΕΕ πουν ότι αυτή η θέση του είναι παράλογη», είπε ο Πρόεδρος. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι σε λίγες μέρες θα κλείσει ο κανονισμός της "Πράσινης Γραμμής"».

Στο μεταξύ, αυτή τη βδομάδα αναμένεται στην Κύπρο ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο στην Κομισιόν, Λέοπολντ Μάουρερ. Σκοπός της επίσκεψης είναι να πιέσει τη Λευκωσία για να αποδεχτεί τους προωθούμενους κοινοτικούς κανονισμούς, οι οποίοι ουσιαστικά αναβαθμίζουν πολιτικά τον «Αττίλα», καθώς του δίνουν χρήμα και την αρμοδιότητα να το διαχειρίζεται ο ίδιος κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της νήσου.

Επ' αυτού, χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ούτε συζητεί το απευθείας εμπόριο, ειδικά μετά τις παραχωρήσεις, που θα κάνει σχετικά με τον κανονισμό για την «Πράσινη Γραμμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ