Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Οι αναδιαρθρώσεις της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική βάση της Πρέβεζας. Εχουμε συρρίκνωση επιχειρήσεων με μεγάλο εργατικό δυναμικό και μικρών επιχειρήσεων. Ο κύριος κλάδος στο εισόδημα της Πρέβεζας, η αγροτική οικονομία, μειώθηκε. Αποδεικνύονται κάθε μέρα οι θέσεις του Κόμματος ότι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων και γης μόνο δεινά φέρνουν.

Παρατηρούμε ότι πέρα από γενική μείωση εργατικού και αγροτικού πληθυσμού έχουμε νέο στρώμα χιλίων και πλέον εργατών, κυρίως Αλβανών. Παράλληλα, παρουσιάζεται φθίνουσα πορεία στους ψαράδες που αργοπεθαίνουν στις συμπληγάδες των επιταγών της ΕΕ και του εφοπλιστικού κεφαλαίου για εξαφάνισή τους. Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε την αλλαγή συνειδήσεων και την αγωνιστική συσπείρωση που θα έπρεπε, παρά τη μικρή αύξηση ψήφων. Ωστόσο, στο εργατικό κίνημα, η παρέμβαση είναι καλή, υπάρχει άνοιγμα από το ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση συσπειρώσεων ταξικών δυνάμεων για έλεγχο του ΕΚΠ.

Μετά την κρίση βρεθήκαμε χωρίς δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα, μέσα από την πολιτική του Κόμματος, με πολύ κόπο καταφέραμε να έχουμε δυνάμεις και να εκτοπίσουμε τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ. Αντιμετωπίζουμε όμως την ΠΑΣΚΕ που κατέχει το ΙΝΕ, μοιράζοντας χρήματα των ανέργων από προγράμματα, δηλαδή «τσάμπα» χρήμα και παίρνει «τσάμπα» ψήφους χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη παρέμβαση στη συνείδηση των ανέργων.

Στην αγροτιά έγιναν για πρώτη φορά κάποια βήματα μετά την κρίση με τον αέρα που δίνει η ΠΑΣΥ και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, άρχισαν να λειτουργούν οι περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία τους.

Δεν είναι τυχαίο, σύντροφοι, να φτιάχνουμε ψηφοδέλτιο οικοδόμων με 60 οικοδόμους και να κατακτάμε την πλειοψηφία. Είναι η πολιτική που επεξεργάστηκε το Κόμμα και γέννησε το ΠΑΜΕ, που προσπαθεί και προχωρά.

Δεν είναι τυχαίο που ενώ έχουμε περίπου 2.500 ψήφους στις βουλευτικές να κατεβαίνουμε με άνοιγμα της Οργάνωσης στις νομαρχιακές εκλογές και να φτάνουμε τις 8.000. Είναι η πολιτική του Κόμματος, που όταν ξέρουμε να τη δίνουμε έχουμε συσπειρώσεις.

Για να προχωρήσουμε πρέπει να λειτουργήσει η ΚΟΒ, να μην καθορίζεται κεντρικά η δράση της. Η κάθε ΚΟΒ να ασχοληθεί με δικό της σχεδιασμό και πρόγραμμα δράσης, να έχουμε λειτουργία και τακτική με επεξεργασμένα ζητήματα τοπικά και ειδικά συνδεδεμένα με τη στρατηγική του Κόμματος για Λαϊκή Εξουσία.

Γενικά, η Οργάνωσή μας έχει τη δυνατότητα πιάσει τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου για ισχυροποίησή του για να προχωρήσουμε στο σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ