Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση. Κάναμε βήματα σ' όλους τους τομείς. Δεν είναι αρκετά. Γιατί το Κόμμα δεν παλεύει μόνο για τα προβλήματα, αλλά πάει πολύ μακριά. Αγωνίζεται για το σοσιαλισμό, στο δρόμο για την κομμουνιστική κοινωνία.

Το μέτρο μας δεν είναι οι τωρινές απαιτήσεις. Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη.

Είμαστε καλύτερα από χτες. Εχουμε Πρόγραμμα, την πρόταση για το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο. Μ' αυτά δουλεύουμε.

Σ' αυτά που κατακτήσαμε στηριζόμαστε.

Η στρατηγική και η τακτική μας πόσο είναι διαλεκτικά δεμένες; Πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας για να την εφαρμόζουμε ενιαία; Απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες.

Για την ισχυροποίηση του Κόμματος, χρειάζονται πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά μέτρα.

Πώς συσπειρώνουμε δυνάμεις στη βάση της πολιτικής του μετώπου; Πώς πείθουμε νέες δυνάμεις για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Πώς αλλάζουμε εργατικές συνειδήσεις;

Δεν είναι εύκολα τα άμεσα αποτελέσματα σήμερα. Απαιτείται περισσότερη, καλύτερη δουλιά και υπομονή.

Κατακτήσαμε ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας. Αυτό, καθώς και η εσωκομματική δημοκρατία μας βοήθησε.

Οι αποφάσεις να φτάσουν ολοκληρωμένα, πειστικά σε ευρύτερες εργατικές δυνάμεις.

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, των μηχανισμών της αστικής τάξης δυναμώνουν.

Η δραστηριότητα των οπορτουνιστικών ομάδων δεν είναι θέμα αριθμητικό. Η αστική τάξη προβάλλει, πολλαπλασιάζει τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Αλλά και η τραχύτητα της πάλης σπρώχνει στον οπορτουνισμό. Χρειάζεται ιδεολογική θωράκιση.

H επίθεση στο Κόμμα, πάντα ξεκινούσε από τις βασικές του αρχές. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός δεχόταν πρώτος πυρά. Η εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είναι ασπίδα για το κόμμα.

Το ότι βασανιζόμαστε για να καταλήξουμε με λεπτομέρειες σε μια θέση δεν είναι σχολαστικισμός. Η θεωρητική τεκμηρίωση κάθε απόφασης είναι αναγκαία. Οσο πιο πλήρεις είναι οι θέσεις μας, τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις να μη χάνουμε το μπούσουλα. Να μπορούμε να δίνουμε τις σωστές απαντήσεις. Και στο μέλλον δεν αποκλείεται να προκύψουν στη χώρα μας, στην περιοχή - το αναφέρουμε στις θέσεις - καταστάσεις δύσκολες. Να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Ενας επιπλέον λόγος, το Κόμμα να είναι ισχυρό, πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά, με τη διεύρυνση και στήριξη από την εργατική τάξη και το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ