Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έχουμε και στο παγκόσμιο εμπόριο και ειδικότερα στην κλωστοϋφαντουργία. Είναι ένας τομέας που με την απελευθέρωση των αγορών για την κερδοφορία του κεφαλαίου, εκτοπίζεται μέρος της εργατικής τάξης και καταστρέφεται μέρος μικροεπαγγελματιών.

Με την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ, που αναπτύσσει δυναμικά τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με χαμηλότερο κόστος και τιμές διάθεσης, εκτοπίζει επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και εμπορομάγαζα πουλώντας φτηνότερα.

Αναλυτές του ΠΟΕ δίνουν ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά υφαντών από 17% το 2003 θα υπερβεί το 50%, ενώ στην ΕΕ μετά την απελευθέρωση εκτιμούν ότι θα προκύψουν 325.000 άνεργοι.

Για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι επιλογή, αν και φαίνεται αντιφατικό. Γιατί δίνει διέξοδο στα φτωχά στρώματα να μπορούν να αγοράσουν και να ντυθούν, ενώ ταυτόχρονα πέφτουν οι φραγμοί διείσδυσης του κεφαλαίου στη μεγάλη αγορά της Κίνας, βρίσκοντας διέξοδο στη συγκεντροποίησή του και αντλώντας νέο πεδίο κερδοφορίας (τηλεπικοινωνίες, αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά.).

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η παραγωγή κατά 25%, με κλείσιμο μικρών μονάδων και μεταφορά μεγαλύτερων κυρίως στα Βαλκάνια, μειώνοντας το εργασιακό κόστους 35%. Εξαγωγή κεφαλαίου δεν έχουμε μόνο στο τραπεζικό, βιομηχανικό αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία.

Το κεφάλαιο δε χάνει, χάνουν οι εργαζόμενοι με την ανεργία. Υπολογίζεται ότι στην επόμενη 2ετία (2005-6) «ξεκαθαρίσματος», θα 'χουμε μείωση δυναμικού στον τομέα περίπου 20%.

Η ντόπια πλουτοκρατία και τα κόμματά της αποπροσανατολίζουν από το πρόβλημα. Δείχνουν ως ενόχους τους Κινέζους, υπόσχονται αυστηρότερους ελέγχους αν και είναι νόμιμη διαδικασία που έχουν συμφωνήσει, ψηφίσει και υλοποιούν. Επιδιώκουν να εμποδίσουν τη συνειδητοποίηση της εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν το κινέζικο χαμηλότερο κόστος για παραγωγή περισσότερης υπεραξίας.

Το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει στη συνειδητοποίηση αυτών των εργαζομένων, αναλύοντας τα ιμπεριαλιστικά γνωρίσματα της χώρας, πως το κεφάλαιο βγαίνει κερδισμένο, αλλά και τι προτείνουμε εμείς. Πώς μέσα από μια σχεδιασμένη οικονομία με κοινωνικοποιημένα βασικά μέσα παραγωγής και λαϊκή εξουσία, θα 'χουν οφέλη εργατική τάξη και σύμμαχοί της.

Επεξεργασία θέσεων μαζί με δράση, έτσι συμβάλλουμε στην ισχυροποίηση του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ