Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνυπεύθυνοι για τη σήψη

«Πολιτικά ανεύθυνη» και «αναρμόδια» εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντι στα φαινόμενα σήψης και παρακμής που βγαίνουν κατ' ευθείαν από το «σκληρό πυρήνα» του συστήματος, δηλαδή από τις διωκτικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες. Φαινομενικά κρατάει μια στάση απόστασης και ουδετερότητας από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις, στο πλαίσιο μιας τακτικής «αποπολιτικοποίησής» τους.

Φυσικά, δεν είναι αλήθεια, αφού την ίδια στιγμή εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως τις «αποκαλύψεις». «Με την πολιτική μας συμπεριφορά και τη μηδενική ανοχή που επιδεικνύουμε σε τέτοια φαινόμενα δημιουργούμε ένα κλίμα εξυγίανσης και διαφάνειας», αποφαίνεται ο Β. Μεϊμαράκης, δείχνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις βρώμικες ιστορίες ως τιμητής και «δύναμη εξυγίανσης». Από την άλλη πολύ πάνω από το «μηδέν» είναι η ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε τέτοια φαινόμενα. Η «υπόθεση Βαβύλη» δείχνει καθαρά την ύπαρξη και λειτουργία μηχανισμών που κινούνται με άνεση κράτους και παρακράτους, μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, που δικάζουν και «απαλλάσσουν» κατά βούληση, που «διασχίζουν» το σύνολο των κρατικών μηχανισμών (αστυνομία, δικαιοσύνη, υπουργεία, μυστικές υπηρεσίες ντόπιες και ξένες, φυσικά και την εκκλησία), που εμπορεύονται από ναρκωτικά μέχρι θωρακισμένα αυτοκίνητα (γιατί όχι και όπλα;..). Είναι πολύ βολικό να γίνεται λόγος για «παραδικαστικά κυκλώματα» και «κρούσματα διαφθοράς». Πρόκειται για γενικευμένη κρίση και σήψη του συστήματος.

Για την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των μηχανισμών, που διατρέχουν την κρατική πυραμίδα από την κορυφή μέχρι τη βάση, υπάρχουν αναντίρρητες πολιτικές ευθύνες. Η στρουθοκαμηλική τακτική της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν. Οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ποιες αιτίες και «φάμπρικες» παράγουν τη διαφθορά και τη σαπίλα. Διαφορετικά, είναι συνένοχη και «τριτεγγυητής» της αναπαραγωγής της.

Επίσης, είναι πολιτικά εγκληματικό να αφήνει την «εξυγίανση» στις διωκτικές αρχές, όπως σαφώς υπαινίχθηκε χτες ο εκπρόσωπός της, λέγοντας «αφήστε τις διωκτικές Αρχές να κάνουν τη δουλιά τους»(!). Μα, ακριβώς επειδή οι διωκτικές αρχές έκαναν - με άνωθεν εντολή βέβαια - τη δουλιά τους, φτάσανε τα πράγματα εδώ...


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ