Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΟΡΑΚΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

Σε αντίξοες συνθήκες, στην κοσμοχαλασιά των ανατροπών, το ΚΚΕ ξεπέρασε μια βαθιά κρίση, δύο διασπάσεις. Στάθηκε όρθιο. Διατήρησε, ενίσχυσε τα μαρξιστικο - λενινιστικά επαναστατικά χαρακτηριστικά του.

Ξεκαθάρισε την τακτική και στρατηγική του. Αντιστάθηκε αποτελεσματικά στις πιέσεις για ενσωμάτωση στο σύστημα. Δεν έκανε αβαρίες στις αρχές του για να φανεί «σύγχρονο».

Συνέβαλε στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών. Ωστόσο, οι Θέσεις διαπιστώνουν ότι τα σημαντικά αυτά βήματα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, λόγω και υποκειμενικών αδυναμιών δικών μας που πρέπει να ξεπεραστούν.

Συμφωνώ με την εισήγηση και τις Θέσεις για τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το επίπεδο ανάπτυξής της, υποδηλώνει ωριμότητα των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Σωστός, λοιπόν, ο στρατηγικός στόχος που διατυπώνεται στο Πρόγραμμα. Ομως για την πραγμάτωσή του προϋποτίθεται η ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα. Και εδώ υστερούμε πολύ.

Σωστά η εισήγηση ξεκαθαρίζει την τακτική μας για τη συγκρότηση του Μετώπου. Την ανάγκη δηλαδή να ανεβάσουμε τη συνείδηση της πλειοψηφίας της Εργατικής Τάξης, του λαού γενικότερα, από τα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται στο επίπεδο της ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα, έτσι που «τα κάτω να μη θέλουν και τα πάνω να μην μπορούν».

Το καθήκον αυτό είναι ιδιαίτερα σύνθετο, δύσκολο. Για την εκπλήρωσή του πρέπει να ξεπεράσουμε ανεπάρκειες που επισημαίνουν οι Θέσεις.

Γι' αυτό η ΚΕ έθεσε ως στόχο του 17ου Συνεδρίου την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος ως προϋπόθεση για να εκπληρώσει την ιστορική του αποστολή. Δυνατότητες υπάρχουν. Οι συνθήκες μας ευνοούν.

Επιβάλλεται ωστόσο η τακτική να υπηρετεί τη στρατηγική και να μην την υποκαθιστά (δεξιά παρέκκλιση) και αντίστροφα (αριστερίστικη παρέκκλιση).

Συμφωνώ, επίσης, με τα προτεινόμενα μέτρα για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Σωστά οι Θέσεις επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες για τη συγκρότηση του Μετώπου δε θα έχουν το πράσινο φως του συστήματος. Στήνονται ήδη μέτρα - μηχανισμοί περιστολής των λαϊκών ελευθεριών, καταστολής του κινήματος για να προλάβουν αντιδράσεις να θωρακίσουν το σύστημα. Αρα ο αγώνας ενάντια σ' αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση του Μετώπου. Το καθήκον αυτό υποτιμάται. Επιβάλλεται λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή άμεσα, πριν είναι αργά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-30 00:00:00.0)
Ας μην απομακρύνουμε άλλο τη στρατηγική μας (2013-02-16 00:00:00.0)
Βάζουμε τον πήχη ψηλά, συνιστά και διεθνιστική μας υποχρέωση (2009-02-22 00:00:00.0)
Φτάσαμε στο Συνέδριο (2005-02-06 00:00:00.0)
Για τη μελέτη, αφομοίωση και διάδοση των Θέσεων (2004-10-24 00:00:00.0)
090596r.446 (1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ