Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Ο Τύπος για το Συνέδριο το ΚΚΕ

Το πολύ 50 ή 100 λέξεις αφιέρωσαν ορισμένες από τις χτεσινές εφημερίδες στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αν και οι περισσότερες αποσιώπησαν εντελώς τη διεξαγωγή του. Να αναφέρουμε εδώ ότι από παράλειψη στο προχτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», όπου φιλοξενήσαμε θέμα για το πώς είδε ο Τύπος την έναρξη του Συνεδρίου, δε συμπεριλάβαμε την εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΚΙ», η οποία κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη και αφιέρωσε ένα δισέλιδο στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, υπό τον γενικό τίτλο: «Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα!». Στο πλάι του τίτλου σε μαύρο φόντο φιλοξενείται το σήμα του Συνεδρίου και κάτω από αυτό επισημαίνεται: Κόκκινες σημαίες - 600 σύνεδροι - αγωνιστικό πνεύμα.

Στο δισέλιδο του «Ποντικιού» εντοπίσαμε ένα ρεπορτάζ σε πλαίσιο για τις αντιπροσωπείες ξένων κομμάτων που συμμετείχαν στο Συνέδριο, καθώς και γι' αυτά που έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα, αλλά και για τις εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης που διοργάνωσαν ΚΟ του ΚΚΕ υποδεχόμενες έτσι τους ξένους συναγωνιστές και συντρόφους. Επίσης, σε πλαίσιο την ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου, που είχε εκδοθεί πριν την έναρξη του Συνεδρίου και έδινε πληροφορίες για τη συμμετοχή σ' αυτόν.

Το κυρίως θέμα ξεκινά με στοιχεία του ρεπορτάζ από την έναρξη, όπως το σύνθημα του Συνεδρίου, το ποιοι εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων χαιρέτισαν, σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε και αφορούσε στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος, τελειώνοντας με τη δήλωση του Χ. Φλωράκη, η οποία είχε γίνει με την αφορμή των 85χρονων του ΚΚΕ. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο.

Επανερχόμαστε στις εφημερίδες της Παρασκευής, από τις οποίες ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Ρίζου), ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», η «ΧΩΡΑ», ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Μήτση), η «ΑΥΓΗ» και το «ΒΗΜΑ» δεν αναφέρουν τίποτα για το Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» φιλοξενεί στη σελίδα 12 ένα μικρό δίστηλο με τίτλο «Κεκλεισμένων των θυρών το 17ο Συνέδριο», ο οποίος συνοδεύεται από εκτιμήσεις όπως ότι «η νέα ΚΕ θα είναι ανανεωμένη κατά 30%-40%», για «επανεκλογή της Αλ. Παπαρήγα και για μη επανεκλογή μελών του ΠΓ».

Η μόνη αναφορά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» εντοπίζεται σε άρθρο του Τ. Χατζή στη σελίδα 8 με τίτλο: «Η ανάγκη του ΚΚΕ για εκσυγχρονισμό». Με αφορμή το 17ο Συνέδριο του Κόμματος ο αρθρογράφος προτείνει αυτό που υποδεικνύει ο τίτλος ως το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ΚΚΕ και προσδιορίζει πως εννοεί τον «εκσυγχρονισμό», γράφοντας ότι θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΚΚΕ, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα του».

Στη σελίδα 4 της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» στη στήλη «ΣΥΝΤΟΜΑ» ένα κείμενο 50 περίπου λέξεων με τίτλο «Αυλαία στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ».

Στο «ΕΘΝΟΣ» η μόνη αναφορά εντοπίζεται σε ένα σχολιάκι 50 λέξεων, ίσως και λιγότερων, το οποίο όμως αφορά στην ανακοίνωση του ΣΥΝ με την οποία «παραπονέθηκε» για τη μη πρόσκλησή του στο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Στα «ΝΕΑ» και στη σελίδα 12, με τίτλο «Δράση στα συνδικάτα ζητεί το ΚΚΕ» φιλοξενείται ένα μικρό σε έκταση θέμα με πληροφοριακά στοιχεία για το πότε ολοκληρώνεται το Συνέδριο και αναφορές στον «προβληματισμό που αναπτύχθηκε για την απομαζικοποίηση και γραφειοκρατικοποίηση των σωματείων» και στην ανάγκη «να μετέχουν όλα τα μέλη του κόμματος σε μία μαζική οργάνωση κυρίως στο σωματείο τους».

Τέλος, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στη σελίδα 4 υπό τον τίτλο «Με κλειστές πόρτες συνεχίζεται το 17ο Συνέδριο» περιλαμβάνονται πενήντα λέξεις για το πότε ολοκληρώνεται το Συνέδριο και σε ποιο πνεύμα κινούνται οι τοποθετήσεις «σύμφωνα με όσες ενδείξεις μπορούν να υπάρχουν», όπως αναφέρεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ