Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ερμαιο των πολυεθνικών

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα θα παραγγείλει 500.000 δόσεις συγκεκριμένου φαρμάκου, ως απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης. Η παραγγελία αυτή θα κοστίσει στο δημόσιο το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6-7 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί η προαναφερθείσα ανακοίνωση του υπουργείου έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί ότι το συγκεκριμένο φάρμακο παρασκευάζεται και διατίθεται στην παγκόσμια αγορά αποκλειστικά και μόνον από μία πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία. Μάλιστα, σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι το ενδεχόμενο παγκόσμιας πανδημίας γρίπης θα εκτινάξει την κερδοφορία της εν λόγω εταιρίας, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛ σημείωσε: «Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο δημόσιας υγείας πραγματικά δημιουργείται ζήτηση και δε σας κρύβω ότι κάποιοι κερδίζουν. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας».

Θα λέγαμε πως θα ήταν πολύ περισσότερο ακριβής ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ, αν έλεγε ότι αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, γίνεται φανερό ότι η αντιμετώπιση μιας πανδημίας γρίπης, ακόμη και αυτή η ίδια η ανθρώπινη ζωή, εξαρτάται από τις κερδοσκοπικές ορέξεις μιας πολυεθνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ