Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ενιαία» και «αδιαίρετη»
  • Τις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο και Κυπριακό, περιέγραψε στους νέους Τούρκους αξιωματικούς ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
  • Ταύτιση των λόγων του Τούρκου στρατηγού με τα όσα υποστήριξε προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα

Κανένα περιθώριο παρερμηνειών αναφορικά με την πολιτική της Τουρκίας για το Κυπριακό και το Αιγαίο δεν άφησε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ, σε ομιλία του σε Τούρκους ευέλπιδες.

Ο Τούρκος στρατηγός, βασικός θεματοφύλακας της «ενιαίας και αδιαίρετης» τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, κωδικοποίησε τις θέσεις της Αγκυρας και τις ανέπτυξε λίγο περισσότερο από ό,τι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Είναι περιττό να σημειώσει κανείς ότι καμία απόκλιση θέσεων δεν υπάρχει ανάμεσα στα λεγόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού και του Τούρκου αρχιστράτηγου...

Κυπριακό

Μιλώντας στους νέους αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο στρατηγός ξεκαθάρισε τη θέση της Αγκυρας, κατ' αρχήν για το Κυπριακό: «Είναι άδικο να αναμένουν από την Τουρκία χειρονομία, ενώ έχουν ξεχαστεί οι υποσχέσεις για την κατάργηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», είπε ο Χ. Οζκιόκ, όπως το μετέφερε το πρακτορείο «Ανατολή». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις υποστήριξαν πάντα τη μόνιμη και δίκαια λύση στο νησί και αντιτάχθηκε σε όσους λένε πως η Κύπρος δεν έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία. Ο στρατηγός Οζκιόκ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, αποφεύγοντας να δεσμευτεί, διατηρεί το Κυπριακό σε εκκρεμότητα και επιδιώκει να ελέγξει όλο το νησί.

Η ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο Τούρκος στρατηγός, στηρίζει την πολιτική της στο Κυπριακό στην προσπάθεια να παραμείνει άλυτο το πρόβλημα. «Οπως είναι γνωστό, συνέχισε ο Χ. Οζκιόκ, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ως εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού. Η Τουρκία μπορεί να αναγνωρίσει ένα νέο καθεστώς, που δε θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ ίσων πλευρών. Το νέο αυτό καθεστώς δεν πλήττει τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία, με βάση τις συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

Ελληνοτουρκικά

Στην ομιλία του ο Τούρκος στρατηγός αναφέρθηκε επί μακρόν στις θέσεις της Αγκυρας για το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά. «Το ζήτημα του Αιγαίου, είπε, είναι πάντα στην ατζέντα μας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εργάζονται ήδη επί του θέματος αυτού. Θέλω να υπογραμμίσω όμως ότι η γεωγραφία του Αιγαίου δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, αλλά έχει διεθνή χαρακτήρα για πολλές χώρες, με πρώτες αυτές που έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο στρατηγός Οζκιόκ ανέφερε ότι «κατά την τελετή παράδοσης στην ηγεσία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως "απειλή"» και υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Οζκιόκ, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας την περίοδο 1997-2003 ήταν ύψους 16 δισ. δολαρίων. Ο Τούρκος στρατηγός είπε επίσης ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ από πλευράς ποσοστού των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ» και πρόσθεσε: «Αν ρίξουμε μια ματιά στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, βλέπουμε ότι είναι πολύ κοντά οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας και της Τουρκίας με βάση το ποσοστό των δαπανών επί του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες στην Τουρκία είναι 164 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα φτάνουν τα 709 δολάρια. Αν εκτιμήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, βλέπουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την αμυντική της πολιτική στην υπόθεση ότι η απειλή προέρχεται από την Ανατολή, από την Τουρκία. Ετσι, εξοπλίζει τα νησιά και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο εθνικός εναέριος χώρος της, που βρίσκεται πάνω από τα χωρικά ύδατα έξι μιλίων, είναι δέκα μίλια περιορίζει το διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και κυρίως εμποδίζει με οπλισμένα αεροσκάφη, κάθε αεροσκάφος μας που περνά το FIR και μπαίνει στο διεθνή εναέριο χώρο, με τρόπο που δημιουργεί την εντύπωση ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι ελληνική θάλασσα».

Ο στρατηγός Οζκιόκ είπε ότι «η διατήρηση του "στάτους κβο" στο Αιγαίο που έχει καθοριστεί με διεθνείς συμφωνίες, έχει μεγάλη σημασία για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» και υπογράμμισε ότι «η εξασφάλιση μόνιμης σταθερότητας και ηρεμίας στο Αιγαίο εξαρτάται από την επίλυση όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο με τρόπο δίκαιο και αποδεκτό από τις δύο πλευρές».

Απαιτεί επίσημη συγνώμη

Εξάλλου, αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες μέρες, όταν μαθητές της τουρκικής Στρατιωτικής Σχολής, που φιλοξενούνταν στη Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα, βρήκαν στο δωμάτιό τους μισοκατεστραμμένη σημαία με αντιτουρκικά συνθήματα, ο Χιλμί Οζκιόκ είπε:

«Περιμένουμε ακόμη επίσημη συγγνώμη για το περιστατικό που συνέβη κατά την επίσκεψη των μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν οι σχέσεις μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ