Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μαρία του ΠΑΣΟΚ και οι... Σουλιώτισσες!

Βασιλικότερη του βασιλέως, εμφανίστηκε η Μαρία του... ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει σηκώσει μια σημαία και βαδίζει προς το Σούλι. Βλέπω την κυβέρνηση Σουλιώτισσα να ξιφουλκεί εναντίον όλων των κακών και των εχθρών. Αλλά αυτό το οποίο εν τέλει πρέπει να δει είναι ότι ο μόνος εχθρός που είναι απέναντι, είναι ο εαυτός της. Είναι η ανικανότητα. Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντικρίσματα σε τεράστιες υποσχέσεις που δόθηκαν».

Για όσους, τυχόν, δεν κατάλαβαν ακόμη ποια είναι η Μαρία του ΠΑΣΟΚ, τους πληροφορούμε ότι πρόκειται για την Μαρία Δαμανάκη. Η εν λόγω κυρία, η οποία δραστηριοποιείται και επίσημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - μαζί με ορισμένους άλλους «εκσυγχρονιστές» από την Αριστερά και τη Δεξιά, όπως οι Μ. Ανδρουλάκης, Στ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος - στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, έδωσε και «τα ρέστα της», προσπαθώντας να δικαιώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, που την εμπιστεύτηκε και της ανέθεσε ηγετικό πόστο στο «Κίνημα».

Μέχρι και τις παραμονές των εκλογών του 2004 ο Γ. Παπανδρέου διαγκωνιζόταν με τον Κ. Καραμανλή, προσπαθώντας να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου από τη ΝΔ. Ποιος δε θυμάται ότι - παράλληλα με τις κάλπικες υποσχέσεις προς το λαό - τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, πλειοδοτούσαν σε παροχές που θα προσφέρουν στο μεγάλο κεφάλαιο με στόχο να αποσπάσουν την εύνοια της άρχουσας τάξης. Ποιος δε θυμάται για παράδειγμα, ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Κ. Καραμανλής, διαβεβαίωναν τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών για την απόφασή τους να μειώσουν δραστικά τη φορολογία στα κέρδη, να κάνουν «ελαστικότερες» τις εργασιακές σχέσεις με το ξήλωμα λαϊκών και κοινωνικών κατακτήσεων κλπ.

Και καθώς τα μέτρα αυτά, γίνονται πράξη από τη ΝΔ, που κέρδισε τις εκλογές της 7ης Μάρτη 2004, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί - όπως έκανε και η ΝΔ όσο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση - να κριτικάρει με σκληρή γλώσσα, την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Ετσι, κάνοντας πως ξεχνά τα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι τις 7 Μάρτη 2004 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η Μ. Δαμανάκη, δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις. Σαν «γνήσιος ΠΑΣΟΚάνθρωπος», διατύπωσε και την άποψη ότι απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, «πρέπει να παρέμβει το ΠΑΣΟΚ». Και η παρέμβαση που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, κατά την Μ. Δαμανάκη, είναι «να δει πώς, ιδιαίτερα τα φτωχότερα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, τα οποία μονίμως πληρώνουν τη νύφη, θα βρούνε σ' εμάς κατά κάποιο τρόπο αυτόν που θα τους εκφράσει»!

Δηλαδή, ΠΑΣΟΚικότερη του ΠΑΣΟΚ, η Μ. Δαμανάκη, κάλεσε τον πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία του Κινήματος, δείχνοντάς τους τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα «εκφράσει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα», τα οποία - όπως ομολόγησε, ίσως άθελά της - «μονίμως πληρώνουν τη νύφη»! Οσο για τις αναφορές της Μαρίας του ΠΑΣΟΚ στο Σούλι και τις Σουλιώτισσες (τι ήθελε να πει η... ποιήτρια;), αυτά ήταν απλώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ετσι είναι. Αμα σε πάρει ο κατήφορος - και δε θέλεις να βάλεις έστω κάποια όρια πού να σταματήσεις - φτάνεις στον πάτο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ