Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υπερασπιστής Βρυξελλών

Η κυβέρνηση «αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση», για το θέμα του «βασικού μετόχου», δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δε «χαροποιεί» το κόμμα του, αλλά... προασπίζοντας το «κύρος της χώρας» που έχει δεχτεί «πλήγμα», δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες μιας ανεύθυνης πολιτικής της ΝΔ» και πρόσθεσε: «Εχουμε τον άμεσο πια κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ, απώλειας σημαντικότατων πόρων».

Ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι ως ΠΑΣΟΚ «καταθέσαμε πρόταση οκτώ σημείων» που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, απαντούσε «αποτελεσματικά στο πρόβλημα διαφθοράς και διαφάνειας» και η κυβέρνηση «αρνήθηκε να ακούσει τις προτάσεις». Χαρακτήρισε το νόμο του βασικού μετόχου «αναποτελεσματικό», γιατί, όπως είπε, δημιούργησε «μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία» και όπως ισχυρίστηκε «εμπόδισε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας».

Ο Γ. Παπανδρέου καταλόγισε «ευθύνες» στην κυβέρνηση «για τις τεράστιες καθυστερήσεις και ακυρώσεις τόσο πολλών έργων», και απέδωσε σ' αυτές «την εποχή ύφεσης, ανεργίας και ακρίβειας» των τελευταίων 13 μηνών, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη ΝΔ σε «διακομματική βάση», να προχωρήσει σ' ένα πραγματικό «πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και υπεράσπισης της διαφάνειας» που θα είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο και το Σύνταγμα.

Οι... αρμοδιότητες στους πολίτες

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε και ο σχεδιασμός του κόμματος για τις εκλογές στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, επαναφέροντας τις θέσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ περί «δημοκρατικής ανατροπής», «αποκεντρωμένης κοινωνίας», ώστε να υπάρχει μια «νέα σχέση κράτους - πολίτη με επίκεντρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επιχείρησε να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους, μέσω της λογικής των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνικής συναίνεσης, στην πολιτική συνδιαχείριση της κρίσης.

Μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στους πολίτες και σπέρνοντας τη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός «φιλανθρωπικού κράτους», ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια Αυτοδιοίκηση που «θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της γειτονιάς, ενός ανθρώπινου κυττάρου», όπως είπε «της μεγάλης πόλης». Προκειμένου, όπως πρόσθεσε, ο πολίτης να νιώσει «μια νέα ζεστασιά» και να είναι σίγουρος για «τη συμμετοχή, τον έλεγχο, τους πόρους και τις αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο»...

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου, στις χτεσινές του δηλώσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την Ολυμπιακή κληρονομιά και είναι έτοιμη να «εκποιήσει τις μεγάλες υποδομές», με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το περιβάλλον.

Χτες, εξάλλου, ο ίδιος συγκρότησε την Ομάδα για τη «Στρατηγική των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών», στην οποία συμμετέχουν οι: Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Πάγκαλος, Φ. Γεννηματά, Π. Κουκουλόπουλος, Θ. Τσούρας, Αλ. Παπαδόπουλος, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Μ. Αποστολάκη, Μ. Παπαϊωάννου και Ν. Αθανασάκης.

Κατά την προσφιλή τακτική του ο Γ. Παπανδρέου συγκρότησε και ομάδα για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Υποδομών, υπεύθυνος της οποίας είναι ο βουλευτής Ν. Αλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ