Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ»

Η «ΩΡΙΜΑΝΣΗ»: «Την εμπέδωση των ήδη αναβαθμισμένων ελληνοαμερικανικών σχέσεων σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με άρθρο της "Ουάσιγκτον Τάιμς". Η συνάντηση αυτή αποτελεί την κορύφωση των έντονων διπλωματικών επαφών του πρόσφατου παρελθόντος, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως "ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια" και ως "στρατηγικός εταίρος" στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ευρώπη». (Ανταπόκριση από τη Ν. Υόρκη του Θ. Τσιτσά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ...: «...Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η "ωρίμανση και εμβάθυνση" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων φτάνει μέχρι το μέσο Ελληνα πολίτη. Η κοινή γνώμη στη χώρα μας έχει εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια σε ένα στείρο και τυφλό αντιαμερικανισμό, που λειτουργεί ανεξαρτήτως των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει πολλές αφορμές... Παρ' όλ' αυτά, η φιλία ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, σε συνδυασμό με κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του κλίματος στην ελληνική κοινή γνώμη, αρκεί να συνοδευτεί αυτό από τη σχετική επικοινωνιακή προσπάθεια» (Ο Γ. Κουβαράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΡΩΤΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ»...: «...Το τρίτο ζήτημα που έχει σημασία είναι να θέσει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια τις θέσεις για το Κυπριακό. Δηλαδή ότι, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, η αμερικανική πλευρά δεν μπορεί να ξεχνά τις θέσεις του ΟΗΕ, που συνεπάγονται ένα σχέδιο αμοιβαίας αποδοχής, το οποίο θα έχει ως βασικά στοιχεία την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, όλων των δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο και την ύπαρξη ενός συστήματος εγγυήσεων που δε θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτη χώρα να επεμβαίνει αυθαίρετα στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας...» (Το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ» και αφορά στην προχτεσινή συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ