- Πιο σφιχτά στα επεμβατικά σχέδια των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια δένει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, προωθώντας ταυτόχρονα αμερικανόπνευστες «λύσεις» σε Κυπριακό και Αιγαίο. Αυτό προκύπτει με... - 2005-05-21 00:00:00.0"/> - Πιο σφιχτά στα επεμβατικά σχέδια των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια δένει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, προωθώντας ταυτόχρονα αμερικανόπνευστες «λύσεις» σε Κυπριακό και Αιγαίο. Αυτό προκύπτει με... - 2005-05-21 00:00:00.0" /> Βαθύτερη «ενσωμάτωση» στα αμερικανικά σχέδια | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ -ΜΠΟΥΣ
Βαθύτερη «ενσωμάτωση» στα αμερικανικά σχέδια
  • Ικανοποίηση του Τζ. Μπους για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την εξάπλωση της «ελευθερίας» στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια!
  • Αποφασιστικότητα" Καραμανλή για επέκταση της συνεργασίας στους κοινούς στόχους

Eurokinissi

Πιο σφιχτά στα επεμβατικά σχέδια των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια δένει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, προωθώντας ταυτόχρονα αμερικανόπνευστες «λύσεις» σε Κυπριακό και Αιγαίο.

Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη συνάντηση που είχε χτες βράδυ στο Λευκό Οίκο ο Κ. Καραμανλής με τον Τζ. Μπους, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και ρόλο για Κόσσοβο, Κυπριακό αλλά και στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Από τα πρώτα λόγια που είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό στο οβάλ γραφείο φάνηκε καθαρά η επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης να «αθροίσει» την ελληνική κυβέρνηση στο «συνασπισμό των πρόθυμων συμμάχων», που συστρατεύονται στη «σταυροφορία για τη διάδοση της δημοκρατίας» ανά τον κόσμο. Ο Τζ. Μπους μίλησε για την έναρξη μιας «στρατηγικής συνεργασίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας σημαντικό γεγονός ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται «για την εξάπλωση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια». Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, ενώπιον του Τζ. Μπους, εξέφρασε την «αποφασιστικότητά» του, προκειμένου «να επεκτείνουμε τη συνεργασία στους κοινούς στόχους που έχουμε».

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κ. Καραμανλής ανέδειξε ως πρώτο ζήτημα τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι ενσωματωμένη στο «σχέδιο Μπους» για το Κόσσοβο. Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις είπε ότι άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν τα «στάνταρς» πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το «τελικό καθεστώς», όπου προφανώς θα βαδίσει με γνώμονα το αμερικανικό σχέδιο για ανεξαρτητοποίηση.

Αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, επανέλαβε την υποστήριξή του στο σχέδιο Νίμιτς ως ικανή βάση για διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας τη λύπη του, γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, ενώ σημείωσε ότι επιθυμεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Για το Κυπριακό, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αποφασισμένος να εργαστεί πιο σκληρά, προκειμένου να υπάρξει μια «βιώσιμη λύση», εννοείται στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Σημείωσε όμως με νόημα ότι πρέπει να γίνουν «σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα μπρος»...

Παράλληλα, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θέτοντας όμως μετά από καιρό ζήτημα για τις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η εξομάλυνση, είπε, πρέπει να αντανακλάται και στη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας. Μάλιστα, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συνάντησε για το θέμα αυτό την κατανόηση του Τζ. Μπους.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στον πόλεμο στο Ιράκ δήλωσε πρόθυμος να τηρήσει όλα όσα απορρέουν από τις «συμμαχικές» υποχρεώσεις, συναρτώντας έτσι την παραπέρα εμπλοκή με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα διαθέσει αεροδιαδρόμους και θαλάσσιους δρόμους για τη μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης και πολεμικού υλικού προς το Ιράκ δεν το απέκλεισε, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο.

Γενικότερα, όμως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμμετέχει στην αμερικανική σταυροφορία για τη «διάδοση της δημοκρατίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το στόχο αυτό υπηρετεί και από το «πόστο» του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Παρών» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

«Σταθερά παρών» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δηλώνει από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στα αμερικανικά σχέδια για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Σε συνέντευξή του στην ημερήσια ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα είχε με τον Μπους σημειώνει ότι «ένα από τα κυριότερα θέματα της ατζέντας είναι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας αμέσως ότι «στον αγώνα αυτόν η Ελλάδα δηλώνει σταθερά παρούσα». Ανέφερε ακόμα ότι με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συζητήσει το Κυπριακό, «υπό το φως μάλιστα και των τελευταίων εξελίξεων και της διαφαινόμενης νέας κινητικότητας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου». Ακόμα, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΓΜ.

Επιβεβαιώνοντας την απόλυτη στοίχιση στα αμερικανικά συμφέροντα σε Βαλκάνια και Μ. Ανατολή, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «η προώθηση της δημοκρατίας και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη είναι κοινός οραματικός στόχος για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα συζητούσε με τον Μπους «κυρίως το ζήτημα του Κοσσόβου». Προσδιορίζοντας την ενεργότερη συμμετοχή στις επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή είπε ότι «η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει εδραιώσει με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην ευρύτερη περιοχή».

Φανερώνοντας τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένη για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της η Ελλάδα, ως μόνη χώρα -μέλος της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκίνησαν με τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζ. Τένετ, και ακολούθησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λιούγκαρ και ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο ο κ. Καραμανλής μετέβη στη Βοστόνη όπου αύριο θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Ταφτς.

  • «Εταίρο» και «σύμμαχο», με τον οποίο οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί σε πολλά ζητήματα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, μια ημέρα πριν από τη χτεσινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπάουτσερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν «στην ευκαιρία που θα έχουμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με την ελληνική ηγεσία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «κουβάρι» των Βαλκανίων (2007-06-17 00:00:00.0)
Ακρα μυστικότητα για την «ατζέντα» (2005-05-19 00:00:00.0)
Μονόδρομος το μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού (2005-05-19 00:00:00.0)
Αλλαγή συνόρων παντού... (2005-02-24 00:00:00.0)
Προσανατολίστηκε... (2004-05-23 00:00:00.0)
Η συνάντηση Μπους - Καραμανλή (2004-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ