Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πραγματικό σκάνδαλο

Εκείνο που αναδεικνύει η «υπόθεση Χούπη», πέρα από τους σκυλοκαυγάδες των δύο μονομάχων για τη μοιρασιά της λείας της εξουσίας, είναι ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν μετατραπεί σε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο, με την ευθύνη να βαραίνει εξίσου τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο, το οποίο, βέβαια, δεν κουκουλώνεται με την απομάκρυνση του συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών.

Εδώ και χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν και προωθούν την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών λειτουργιών και τμημάτων του, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του κράτους. Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, το κράτος - εργοδότης έδωσε το παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα με την επέκταση της μερικής απασχόλησης από τους φορείς του Δημοσίου, το Δημόσιο (διάβαζε οι κυβερνήσεις) δε δίστασε να καταφύγει στις υπηρεσίες των σύγχρονων δουλεμπόρων, δηλαδή των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, των συμβούλων επιχειρήσεων και άλλα τέτοια ευέλικτα σχήματα, μόνο και μόνο για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να υπονομεύσουν τη σταθερή δουλιά, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα Ταμεία, το 8ωρο... Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες ανατίθενται σε εργολάβους υπηρεσιών, που εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους, που εξαναγκάζονται να προσφέρουν ολοένα και περισσότερη απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για το δημόσιο τομέα, εμπλέκονται οι μηχανισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων, που επιδίδονται σε ένα επαίσχυντο εμπόριο ελπίδων και εξαγοράς συνειδήσεων, κερδοσκοπώντας πάνω στο δικαίωμα για μια θέση εργασίας. Οι εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων, αν δεν είναι δημιούργημα κυβερνητικών ή κρατικών στελεχών, είναι σε ευθεία συνεννόηση μαζί τους.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους διορισμούς στο Δημόσιο, στην πραγματικότητα είναι αυτοί που «κανονίζουν» και τα ρουσφέτια, αφού ο ρόλος του ΑΣΕΠ από την αρχή προοριζόταν να είναι διακοσμητικός και άλλοθι της «βασιλείας των ρουσφετιών». Φυσικά, όλα αυτά γίνονται νομότυπα, έτσι για να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιοι ευθύνονται.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ