Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές αντιδράσεις

«Προσεκτικά» αντιμετώπισε η τουρκική πλευρά τα κοινοτικά κείμενα που καθορίζουν τους «όρους» της υποψηφιότητάς της στην ΕΕ. Στην Αγκυρα δεν υπήρξαν πανηγυρικοί τόνοι, μάλιστα, έγινε και μια προσπάθεια ώστε να καταγραφεί ο «σκεπτικισμός» της τουρκικής ηγεσίας για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι της ΕΕ.

Η πρώτη, συγκρατημένη αντίδραση από την τουρκική πλευρά σημειώθηκε από τον Ρ. Ντενκτάς. Πριν από τη συνάντηση που είχε χτες με τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ντε Σότο, ο Ρ. Ντενκτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι «δεν έχει δει το επίσημο κείμενο του Ελσίνκι» και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η πόρτα άνοιξε για την Τουρκία. Μιλάνε για την Κύπρο που νομίζω ότι εννοούν την Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία του Νότου. Δεν αναφέρουν τίποτα εναντίον του κράτους μας στο Βορρά. Επομένως θα μελετήσουμε το θέμα όταν δούμε το επίσημο κείμενο».

Ο Ντεμιρέλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χαιρέτισε ως θετικό γεγονός την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. «Η αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας είναι ένα θετικό γεγονός», δήλωσε ο Σ. Ντεμιρέλ στους δημοσιογράφους και συνέχισε λέγοντας ότι επιφυλάσσεται να εκτιμήσει περαιτέρω τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι πριν πρώτα ενημερωθεί επισήμως.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ότι η Αγκυρα έχει ορισμένα προβλήματα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. «Υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε», ανακοίνωσαν ανώνυμες πηγές στο πρακτορείο «Ανατολή».

Τα προβλήματα που επικαλείται η Αγκυρα, ανέλαβε να τα αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή αποστολή, με επικεφαλής τον Χαβιέ Σολάνα, που μετέβη στην Τουρκία για να «εξηγήσει» τους όρους του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας που προσφέρθηκε στην Αγκυρα και «όχι για να διαπραγματευτεί», όπως δήλωσε από το Ελσίνκι η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Τάρια Χάλονεν.

«Η ευρωπαϊκή προσφορά είναι θετική για την Τουρκία και αυτό θα εξηγήσει η αποστολή, αλλά δεν τίθεται θέμα παζαρέματος για το περιεχόμενο του κειμένου που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο του Ελσίνκι», υπογράμμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους η Τ. Χάλονεν.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν επισήμανε από την πλευρά του πως είναι αναγκαίες οι εξηγήσεις «εξαιτίας της πολύπλοκης φύσης του προβλήματος και γιατί είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις».

Η Τουρκία μέχρι αργά χτες το βράδυ είχε επιφυλαχτεί να απαντήσει για την πρόταση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ