Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βρώμικα παιχνίδια αμερικανοΝΑΤΟικής προπαγάνδας

«Ομάδες Επαφής»  ΝΑΤΟφρόνων  δημοσιογράφων και διευθυντικών στελεχών ΜΜΕ από Τουρκία και Ελλάδα οργανώνουν Συνδιάσκεψη για την προώθηση της βρώμικης  ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας στα Βαλκάνια και το Αιγαίο

Συναντήσεις με αντιπροσωπεία της «Ενωσης Προοδευτικών Δημοσιογράφων Τουρκίας» που εκπροσωπεί επαγγελματίες δημοσιογράφους της χώρας αυτής, είχε τις τελευταίες μέρες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ενωσης των Τούρκων δημοσιογράφων είχαν συζητήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις δύο χώρες, αλλά και για ζητήματα που αφορούν την ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων. Η «Ενωση Προοδευτικών Δημοσιογράφων της Αγκυρας», όπως και η ΕΣΗΕΑ, είναι δύο εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις, μέλη της ΔΟΔ και, στα πλαίσια της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, συμφώνησαν στην παραπέρα σύσφιγξη των σχέσεών τους για το καλό των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας στις δύο χώρες.

Την ίδια ώρα, όμως, κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι και «δημοσιογραφούντες», γνωστοί ΝΑΤΟφρονες και θερμοί οπαδοί του κεντροαριστερού εκσυγχρονισμού (ανάμεσά τους οι: Γ. Τζαννετάκος της ΕΡΑ-2, Π. Κολλιοπάνος του «Φλας» και Ν. Μεγγρέλης του ΑΝΤ1) προωθούν «άλλου τύπου επαφές» με κάποιους δημοσιογράφους και διευθυντικά στελέχη των τούρκικων ΜΜΕ -ανάμεσα στα οποία και του διαβόητου «Συμβουλίου Τύπου» που ασκεί τη λογοκρισία του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας, σε βάρος των δημοσιογράφων της γείτονος χώρας. Οι παραπάνω κύριοι, παρακάμπτοντας τις επίσημες επαγγελματικές Ενώσεις Δημοσιογράφων, αφού συγκρότησαν «ομάδες εργασίας και επαφής» με επιλεγμένους, ασφαλώς, δημοσιογράφους και διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ στις δύο χώρες, προχωρούν στη διοργάνωση «Συνδιάσκεψης» Τούρκων και Ελλήνων δημοσιογράφων.

Η μεθόδευση αυτή, ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Δεν είναι ξεκομμένη από τους ίδιους τους στόχους που επιχειρούν να προωθήσουν σαν μεσίτες των κυβερνήσεων των δύο χωρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Κι αυτοί οι στόχοι δεν είναι άλλοι παρά πώς θα προωθηθούν, στο όνομα της «φιλίας των δύο λαών» οι κυρίαρχες επιλογές των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ελλάδας, στη βάση των ευρωατλαντικών υποδείξεων και της επικυριαρχίας των ΗΠΑ. Αλλωστε, η πρωτοβουλία αυτή που, όπως ομολογείται, προήλθε από το διαβόητο «Συμβούλιο Τύπου» της Τουρκίας, το λογοκριτικό αυτό μηχανισμό του στρατοκρατικού καθεστώτος, αναπτύσσεται με τις ευλογίες και τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να κηρύξουν την έναρξη της Συνδιάσκεψης, που συμφώνησαν να οργανώσουν το Γενάρη του 2000.

Στην πραγματικότητα αυτή η πρωτοβουλία αναπτύσσεται στα πλαίσια του ενδιαφέροντος της ΝΑΤΟφρονος διοίκησης της ΔΟΔ που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει εργολαβικά να περάσει την ευρωατλαντική πολιτική στα Βαλκάνια, μέσω πληρωμένης προπαγάνδας. Γνωστές είναι οι επίμονες προσπάθειες, μέσω της ενίσχυσης αντικαθεστωτικών ομάδων δημοσιογράφων στην ίδια τη Γιουγκοσλαβία - τη στιγμή, μάλιστα, που παράνομα και αυθαίρετα αρνείται να εγγράψει ως μέλος της την επίσημη Ενωση Γιουγκοσλάβων Δημοσιογράφων με 7.000 μέλη - για την ένταση της αντιγιουγκοσλαβικής προπαγάνδας και την υποταγή του γιουγκοσλαβικού λαού στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές. Είναι επίσης, γνωστή η στάση της Διοίκησης της ΔΟΔ στη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς στήριξε με κάθε τρόπο τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Επιχείρησε μάλιστα, να εμπλέξει και τις ελληνικές δημοσιογραφικές οργανώσεις, στην αντιγιουγκοσλαβική προπαγάνδα. Κάτι που δεν το κατάφερε, καθώς οι Ελληνες δημοσιογράφοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους σεβάστηκαν το ρόλο και την αποστολή τους στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ενημερώνοντας αντικειμενικά για την πραγματικότητα της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ανάλογους στόχους προωθούσε η διοίκηση της ΔΟΔ, πριν την ιμπεριαλιστική βάρβαρη επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία, με τη γνωστή πρωτοβουλία Ρουαγιαμόν που χρηματοδοτούνταν και από την ΕΕ.

Προσπαθώντας, τώρα, να συμβάλλει στην επιβολή - και με τη δημοσιογραφική βρώμικη προπαγάνδα της - του γνωστού ιμπεριαλιστικού Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια, η διοίκηση της ΔΟΔ ενισχύει τη διοργάνωση σχετικών συναντήσεων ομάδων ΝΑΤΟφρόνων δημοσιογράφων, λογική στην οποία φαίνεται να υπακούει και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των «Ομάδων επαφής» Ελλήνων και Τούρκων στελεχών των ΜΜΕ. Κι αυτό, ειδικά στη χώρα μας, γιατί δε βρίσκει ανταπόκριση στο βρώμικο έργο της από τις επίσημες οργανώσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων, όπως πχ την ΕΣΗΕΑ. Την ίδια στιγμή, ζητά από τις οργανώσεις -μέλη της να ενισχύσουν ομάδες «Κοσσοβάρων δημοσιογράφων» για την έκδοση ελεγχόμενων περιοδικών και εφημερίδων και τη λειτουργία ΜΜΕ στα Βαλκάνια, με στόχο την προπαγάνδιση των ιμπεριαλιστικών επιλογών στην περιοχή, στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στη λογική αυτή φαίνεται να υπακούει και η προετοιμαζόμενη διημερίδα που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τις επίσημες αντιπροσωπείες των δημοσιογραφικών ενώσεων των βαλκανικών κρατών, προσκάλεσαν και αντιπροσωπεία «Κοσσοβάρων» δημοσιογράφων, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το Κόσσοβο σαν ανεξάρτητο κράτος, όπως προωθεί η ιμπεριαλιστική νέα τάξη!

Καθώς, λοιπόν η ΕΣΗΕΑ και οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν προσφέρονται για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιλογών όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια που επιδιώκει. Η ΔΟΔ, αδυνατώντας να «χρησιμοποιήσει» την ΕΣΗΕΑ που αρνείται το ρόλο αυτό, τώρα επιστρατεύει «Ομάδες Επαφής» προσφερομένων, ΝΑΤΟφρόνων γνωστών δημοσιογράφων - διευθυντικών στελεχών ΜΜΕ, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα στελέχη αυτά λειτουργούν, ουσιαστικά, σαν κυβερνητικό παραμάγαζο και, με τη στήριξη των επίσημων κυβερνήσεων Τουρκίας και Ελλάδας, επιχειρούν, ουσιαστικά, να πλαγιοκοπήσουν τις επίσημες δημοσιογραφικές οργανώσεις, για να προωθήσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική στα Ελληνοτουρκικά. Μια πολιτική που συναντά δυσκολίες στους ίδιους τους λαούς, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων των δύο χωρών.


Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-24 00:00:00.0)
«Απαράδεκτη η πρακτική μετατροπής δημοσιογράφων σε στόχους» (2002-02-28 00:00:00.0)
Καταδίκη των διώξεων της «Γενί Εβρενσέλ» (2000-10-21 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ στην Αγκυρα (2000-04-13 00:00:00.0)
Αξιολύπητοι ΝΑΤΟφρονες (2000-04-04 00:00:00.0)
Ωμή παρέμβαση "προς συμμόρφωσιν" των Ελλήνων δημοσιογράφων (1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ