Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Διεκδικούμε συμμαχίες και ψήφο για αξιώματα στην υπηρεσία του λαού»

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Με ξεκάθαρη τη θέση πως «ουδέτερη πολιτική δεν υπάρχει», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσίασε χτες, στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η ΚΟΑ, το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Θέση που προσπερνά τις απόψεις που θέλουν τους εκλογικούς συνδυασμούς ή τους υποψηφίους να μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο το δικό τους «πιστεύω» και τους φέρνει αντιμέτωπους με τις δύο και μοναδικές επιλογές: «'Η θα πειθαρχήσουν και θα εφαρμόσουν αντιλαϊκή πολιτική τοπικά ή θα αντισταθούν, θα καλέσουν το λαό και θα στηρίξουν τα λαϊκά αιτήματα».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας χτες στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Παρκ», παρουσία εκπροσώπων σωματείων, συλλόγων, αγωνιστικών συσπειρώσεων, και προσωπικοτήτων, υπογράμμισε την ανάγκη σ' αυτές τις εκλογές, οι οποίες έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, καθώς νέα βάρβαρα μέτρα εναντίον των εργαζομένων εξαπολύονται, να «καταψηφιστεί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, να νιώσουν φόβο και πανικό μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή».

Απορρίπτοντας τη συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, το ΚΚΕ θα συμβάλλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης με πολιτικές δυνάμεις, ομάδες και πρόσωπα που συναντήθηκαν στους αγώνες ή που συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί πλήγμα στο δικομματισμό, και πάνω απ' όλα θα υπακούουν στις ανάγκες του λαού και όχι της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρηματιών. Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ακολούθησε πλούσια συζήτηση για την επικείμενη εκλογική μάχη και την αναγκαιότητα να αποτελέσει βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, σε όφελος του λαού και του δικού του μετώπου, ώστε από καλύτερες θέσεις να αναπτύσσονται οι κοινωνικοπολιτικοί αγώνες για τα δικά του συμφέροντα.


Παραθέτουμε παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα:

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στην πρόταση συνεργασίας και δράσης του ΚΚΕ για τις επικείμενες τοπικές εκλογές, με βάση τη δημοσιευμένη απόφαση της ΚΕ τον περασμένο Οκτώβρη.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε αφορά το εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε τα τοπικά όργανα διοίκησης είναι μια σημαντική μορφή πάλης, με δεσπόζουσα θέση, στις σημερινές συνθήκες, στην αλυσίδα των προσπαθειών μας προκειμένου: Να ενημερωθεί και να διαφωτιστεί ο λαός, να κατασταλάξει η πολιτική πείρα του, να παρέμβει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, να βοηθήσει στις συμμαχίες ώστε να δρομολογήσει την αντεπίθεσή του.

Οι εκλογές έχουν σοβαρό πολιτικό χαρακτήρα καθώς θα διεξαχθούν σε μια περίοδο που ήδη θα εξαπολύονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του λαού, σε βάρος των δημοκρατικών και πολιτικών του δικαιωμάτων.

Θα περιορίζαμε το ζήτημα αν το βλέπαμε μόνο από τη σκοπιά των στόχων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει σ' αυτήν την εκλογική μάχη να πάρουμε πιο σοβαρά υπόψη την κίνηση και τη στόχευση του κεφαλαίου. Το μεγάλο κεφάλαιο σήμερα έχει διεισδύσει παντού, σε νέους τομείς της οικονομίας, των υπηρεσιών, των τοπικών έργων. Διεισδύει, συγκεντρώνεται, δυναμώνει. Δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον πλήρη έλεγχο δεν είναι δυνατόν επιχειρηματίες και εργολάβοι, υπεργολάβοι, μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις, ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες να πραγματοποιούν κέρδη, να αντλούν υπερκέρδη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός που έχει εξελιχθεί αντιδραστικά, ιδιαίτερα μετά το 1994, αποτελεί γερό μέσο και στήριγμα της πολιτικής της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, της μάχης για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα ηγηθεί του κλάδου ή του τομέα, πώς θα εκτοπίσει τους ανταγωνιστές του. Η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, ακόμα και τα έργα αντι-ρύπανσης, ο βιολογικός καθαρισμός, οι ΧΥΤΑ, είναι τομείς που το κεφάλαιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι τοπικές εκλογές θα κρίνουν λοιπόν τι θα πετύχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα επόμενα 4 χρόνια. Απέναντι στους εργαζόμενους υπάρχουν συντηρητικές και συμβιβαστικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμα και τα μεγάλα συγκροτήματα που ελέγχουν τον τομέα της ενημέρωσης και πληροφόρησης».

Ταξική η φύση των προβλημάτων

«Ολοι δοκιμαζόμαστε σ' αυτές τις εκλογές. Οι εργαζόμενοι, τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, κατά πόσο έχουν βγάλει συμπεράσματα πριν απ' όλα για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς κατά πόσο θα γίνουμε πιο πειστικοί, μαχητικοί και αποτελεσματικοί στη συσπείρωση δυνάμεων και στην πολιτική κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών μαζών.

Τα προβλήματα χτυπούν την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, και μέσα εκεί με μεγαλύτερη δριμύτητα χτυπούν τις γυναίκες, τη νεολαία, ενώ είναι φανερό πόσο υποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών και μεταναστριών. Εμείς τουλάχιστον όταν αναφερόμαστε στα λαϊκά προβλήματα στεκόμαστε στην ταξική τους φύση και όχι στα προσωπικά χαρακτηριστικά και στην πολιτική συμπεριφορά αυτών που υποφέρουν.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αδιάφορο ζήτημα η πολιτική επιλογή που κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Η αλήθεια είναι γνωστή και πικρή, ένα μεγάλο μέρος του λαού ψηφίζει σε αντίθεση με τα συμφέροντά του. Ψηφίζει και έτσι ξεπλένει τα αμαρτήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της καπιταλιστικής εργοδοσίας, της ΕΕ, όλων εκείνων που ευθύνονται για τα προβλήματά του.

Το ΚΚΕ καταθέτει στη μάχη των τοπικών εκλογών το σύνολο των προτάσεών του για τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων, των μεταναστών, των νέων και των γυναικών. Για τη δημόσια αποκλειστικά Παιδεία και Υγεία, για τις συντάξεις και την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την τρίτη ηλικία. Για την ανάγκη αποκλειστικά δημόσιων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, διαχείρισης των υδάτων, μεταφορών. Για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών νόμων στο όνομα της τρομοκρατίας. Για την απαγκίστρωση από τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, για τη διασφάλιση των συνόρων στο Αιγαίο, την επίλυση του Κυπριακού. Για μια πολιτική που θα φέρει την Ελλάδα στο πλευρό των λαών και των χωρών που αντιστέκονται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για τη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη στους λαούς που υποφέρουν από την επέμβαση των ΗΠΑ και τους συνενόχους τους. Καταθέτει την πρότασή του για την ενίσχυση των μετώπων συσπείρωσης και συνεργασίας που υπάρχουν, τη διαμόρφωση νέων, για το κτίσιμο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που προβάλλει ως λύση προοπτικής τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ