Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η λαϊκή πάλη θα το κάνει κουρελόχαρτο

Ψηφίστηκε μεν από τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά δεν εγκρίθηκε ως «σύσταση» προς το Συμβούλιο Υπουργών

Η επιμονή των κυρίαρχων αντιδραστικών κύκλων της Ευρώπης, να περάσει σώνει και καλά το κατάπτυστο φασιστικής έμπνευσης «Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο», είχε μεν ως αποτέλεσμα να υπερψηφιστεί χτες βράδυ από 85 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έναντι 50 που το καταψήφισαν και 11 που ψήφισαν λευκό, όμως η απόφαση αυτή έχει κυρίως ιστορική σημασία. Δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των 146 ψηφισάντων και δεν μπορεί ούτε καν να εισαχθεί για συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών. Ετσι το ψήφισμα χαρακτηρίζεται ως «no recommandation» («μη συνιστώμενο»). Παρά την επιμονή, τις πιέσεις και τις μεθοδεύσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών - μελών της Συνέλευσης προτίμησε να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

Το κατάπτυστο αυτό ψήφισμα, όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών, αλλά επιβάλλεται να μετατραπεί σε κουρελόχαρτο κάτω από την αταλάντευτη λαϊκή πάλη.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, καθώς η σημαντικότατη παρέμβαση κομμουνιστικών - εργατικών κομμάτων και μαζικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, η δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας προχτές Τρίτη στο Στρασβούργο, ανάγκασαν τους αντιδραστικούς κύκλους, θορυβημένοι, να εντείνουν τις προσπάθειες.

Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων ήταν ακόμη και η προσπάθεια του προέδρου της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βαν Ντε Λίντεν, να αποκλείσει από τη συζήτηση ομιλητές που ήταν αντίθετοι στο μνημόνιο. Ο συνολικός χρόνος της συζήτησης ήταν μιάμιση ώρα, οι εκπρόσωποι των πέντε ομάδων της συνέλευσης, είχαν στη διάθεσή τους από 10 λεπτά και ζήτησαν να μιλήσουν άλλοι 58 βουλευτές (από 4 λεπτά ο καθένας). Ομως στη λίστα ομιλητών που κατάρτισε το προεδρείο της συνέλευσης, οι βουλευτές της «Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (UEL/ GUE) εξοβελίστηκαν στο τέλος. Στην 21η θέση ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, στην 37η και στην 49η θέση δύο βουλευτές από τη Ρωσία, και από εκεί και πέρα, στην 57η η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, παρά και το γεγονός ότι από την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ελσα Παπαδημητρίου είχε δηλωθεί ως πρώτη ομιλήτρια εκ μέρους της χώρας μας. Στις υπόλοιπες έξι τελευταίες θέσεις ήταν οι άλλοι βουλευτές της (UEL/ GUE).


Ο περιορισμένος χρόνος είχε ως αποτέλεσμα να μιλήσουν μόνο 19 βουλευτές και χρειάστηκε η παρέμβαση του Ελληνα βουλευτή Κων. Βρεττού στο προεδρείο και η παραίτησή του από ομιλητής, για να δοθεί τελικά ο λόγος στην Λ. Κανέλλη, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Φοβάστε τόσο πολύ τον κομμουνισμό στην Ευρώπη σήμερα; Ο κομμουνισμός στην Ευρώπη σήμερα είναι μειονότητα. Εδώ υποτίθεται ότι δουλεύουμε για να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τι κάνετε εσείς; Εμφανίζεστε εδώ με μια έκθεση, όπου ζητάτε να ανασυντάξουμε την Ιστορία και να την προσαρμόσουμε στο μέγεθος και στους όρους του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος, όπου καταπατούνται οι ανθρώπινες αξίες στο βωμό της ελεύθερης αγοράς. Στη δική μου τη χώρα οι κομμουνιστές έχυσαν αίμα και εγώ εδώ δεν εκπροσωπώ μόνον το δικό μου κόμμα. Το κόμμα στη δική μου χώρα πέρασε μέσα από δύο δικτατορίες και έναν εμφύλιο πόλεμο. Εδώ εκπροσωπώ 11.000.000 Ελληνες, εκπροσωπώ όλα τα κόμματα. Ακόμα κι εκείνους που πριν από 50 χρόνια δημιούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους κομμουνιστές, που δίωξαν τους κομμουνιστές στα νησιά, που τώρα εσείς τα επισκέπτεστε για τουρισμό... Ακόμα κι αυτά τα κόμματα καταδικάζουν αυτή την έκθεση. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι δημοκράτες. Και γιατί δε θα δεχτούν, τα παιδιά του κ. Μπους να πουν "mea culpa" για τα εγκλήματα του πατέρα τους».

«Την τελειωτική και ολοκληρωτική καταδίκη του κομμουνισμού και των κομμουνιστών» ζήτησε ο Σουηδός Γκόραν Λίντμπλαντ, ενώ σε έξαλλη κατάσταση ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι φώναζε: «Τι φοβάστε και δεν το ψηφίζετε; Φοβάστε τους Ελληνες; Ο Ζιουγκάνοφ πρέπει να πάει φυλακή»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ από ευρωβουλευτές (2006-01-25 00:00:00.0)
Απάντησή μας η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός (2006-01-25 00:00:00.0)
Αντικομμουνιστικό μένος (2005-04-20 00:00:00.0)
Περί «ευρω-αριστεράς» (2004-04-30 00:00:00.0)
Αύριο αναμένεται η συζήτηση για το αντικομμουνιστικό φιρμάνι (2003-09-07 00:00:00.0)
Αποσύρθηκε η πρόταση μομφής κατόπιν συμφωνίας (1997-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ