Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Αποδοκιμασία της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σαφή αντίληψη για την ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την από κοινού εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική έχει η πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», χωρίς ωστόσο αυτό να «μεταφράζεται» σε αποφασιστική αποδοκιμασία και απόρριψη του δικομματισμού.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από το βαρόμετρο της VPRC/Σκάι για τον Απρίλη. Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι αποδοκιμάζουν και αντιδρούν σε βασικές αντιδραστικές επιλογές, όπως για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι στηρίζονται μετά πάθους από τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, το 62% έχει αρνητική γνώμη για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, ενώ οι θετικές κρίσεις αγγίζουν το 31%. Στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για την κακή κατάσταση της οικονομίας», ένας στους τρεις (33%) απαντά «και οι δύο», ένα 45% απαντά «μάλλον η προηγούμενη κυβέρνηση» και το 16% «μάλλον η σημερινή». Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστός ο ένοχος...

Σε ερωτήματα γύρω από την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος η μεγάλη πλειοψηφία (68%) θεωρεί ότι δε λειτουργεί ικανοποιητικά, δίχως όμως να εξετάζονται οι αιτίες. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το εύρημα πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 46%), διαφωνεί ευθέως με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ συμφωνεί το 42%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα δύο χρόνια η πλειοψηφία εμφανιζόταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων...

Αναφορικά με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η ΝΔ προηγείται σε ποσοστό 41,5% έναντι 39,5% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9%, ο ΣΥΝ 3%, ο ΛΑΟΣ 4%.

Στα άλλα ευρήματα του γκάλοπ το 32% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, 21% πολύ, 18% λίγο, ενώ 29% σχεδόν καθόλου. Επίσης, το 49% δηλώνει ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, ενώ 40% δηλώνει το αντίθετο.

Η έρευνα είναι πανελλαδική, τηλεφωνική και διεξήχθη 6 και 7 Απρίλη. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 942 άτομα, όλα άνω των 18 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ