Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα...

Ενα μικρό ανθολόγιο από δημαγωγικές κορόνες του πρωθυπουργού, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με αφορμή τη σημερινή περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα

«Είμαστε εδώ, γιατί θέλουμε να δούμε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε - προβλήματα που εντείνονται το τελευταίο διάστημα - αλλά και για να ακούσουμε τις επισημάνσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις σας». Κουβέντες σαν και αυτή που είπε ο Κ. Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 4 Ιούλη 2003, στις «παραγωγικές τάξεις» του Νομού Πέλλας (Γιαννιτσά) και που δεν κόστιζαν τίποτα, δεν πρόκειται να τις επαναλάβει ως πρωθυπουργός.

Τότε ο Κ. Καραμανλής όργωνε την επαρχία με τον αέρα της δημαγωγίας και των ανέξοδων υποσχέσεων. Σταματούσε στα χωράφια, εννοείται με τη συνοδεία της τηλεοπτικής κάμερας, και συζητούσε με τους αγρότες για τα προβλήματά τους. Αρεσκόταν στο ρόλο του «προστάτη» των αγροτών. Γνώριζε, βέβαια, ότι δεν είχε διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να την καταγγέλλει, κυρίως τους ανίκανους διαχειριστές της. Γνώριζε ότι η ΚΑΠ είναι και δική του πολιτική, αλλά ψηφοθηρούσε ασύστολα, επιδεικνύοντας τις ολέθριες συνέπειες.

Αξίζει, λοιπόν, ένα ανθολόγιο από τις προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις του πρωθυπουργού. Ιδού:

- «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επιφέρει σημαντικές περικοπές, στις ενισχύσεις προς τους αγρότες. Το συμφωνηθέν όριο των 5.000 ευρώ, μέχρι το οποίο δε θα γίνονται περικοπές, εξαιρεί χιλιάδες αγρότες μας, που θα χάσουν αύριο σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις. Το σοβαρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένα μέτρα για τα μεσογειακά προϊόντα (το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά) και τον τρόπο στήριξής τους» (Ομιλία στις «παραγωγικές τάξεις» του Νομού Ημαθίας στη Βέροια, 5 Ιούλη 2003).

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2004, έχει «επαληθευτεί» πλήρως, χάρη και στη στάση της κυβέρνησής του.

- «Η αλήθεια δεν κρύβεται πια: Το αγροτικό εισόδημα παραμένει στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ. Η συμμετοχή του αγροτικού προϊόντος στο ΑΕΠ μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έγινε έντονα ελλειμματικό, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την περσινή χρονιά... Ολοι οι Ελληνες - και όχι μόνον οι αγρότες μας - συνειδητοποιούν σήμερα ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή ανερμάτιστη αγροτική πολιτική, το μέλλον του αγροτικού τομέα δε διαγράφεται ευοίωνο» (4 Ιούλη 2003, Γιαννιτσά).

Η κυβέρνησή του συνέχισε ακριβώς αυτήν την «ανερμάτιστη πολιτική»...

- «Με το "ναι σε όλα", ο πρωθυπουργός (σ.σ. ο "παντοδύναμος" Σημίτης) μπορεί να απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τους ισχυρούς, αλλά δεν εξασφάλισε αποφάσεις για τα συμφέροντα των αγροτών μας. Δεν έδωσε τον αγώνα που υποχρεούνταν να δώσει για τα προϊόντα μας» (Στην ίδια ομιλία).

Ως γνωστόν, ο Κ. Καραμανλής έδωσε τον αγώνα για τα αγροτικά προϊόντα...

- «Η ανεργία έχει μετατραπεί σε πληγή σχεδόν για κάθε ελληνική οικογένεια... Η Ελλάδα παραδίδεται στην ανεργία και ταυτόχρονα εμπαίζεται από αυτούς που την κυβερνούν. Εφτασαν ακόμη στο σημείο να ισχυρίζονται πως μειώνονται οι άνεργοι, την ώρα που υπάρχει αποδεδειγμένη μείωση της απασχόλησης... Περιοχές όπως ο νομός σας αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της ανεργίας και του δημογραφικού, σοβαρότατο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής. Οι πολίτες (στη μεγάλη πλειοψηφία τους) δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα» (Βέροια, 5 Ιούλη 2003).

Ούτε «προφήτης» για τη δική του κυβέρνηση να ήταν...

- «Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν έχει πια την εμπιστοσύνη που είχε στην πολιτική. Τα αίτια είναι γνωστά. Χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Υποσχέσεις επί υποσχέσεων μένουν λόγια. Υπάρχει αδιαφορία της εξουσίας για την καθημερινή ζωή του πολίτη... Αυτήν την κατάσταση εμείς φιλοδοξούμε και μπορούμε να την ανατρέψουμε. Πώς; Πρώτ' απ' όλα, με ειλικρίνεια. Σχέσεις εμπιστοσύνης δε χτίζονται πάνω σε ψέματα, σε μεγάλα και εύκολα λόγια» (Εύοσμος Θεσσαλονίκης, 24 Οκτώβρη 2003).

Δίχως σχόλια...

Αν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών ακούν σήμερα από το στόμα του Γ. Παπανδρέου τα ίδια ακριβώς λόγια που άκουγαν από το στόμα του Κ. Καραμανλή πριν από τρία χρόνια, ε, είναι καιρός να αντιληφθούν το «δούλεμα» που πέφτει και από τα δύο μεγάλα κόμματα και να τους στρέψουν τα νώτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ