Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές ενέργειες από τους Τουρκοκύπριους

Την αποδοκιμασία της εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση για τη σύλληψη και προσαγωγή από τις κατοχικές αρχές σε παράνομο δικαστήριο του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» Αδωνι Παλληκαρίδη και του εικονολήπτη του σταθμού Νικήτα Δαλίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωσε ότι η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί μια νέα παράνομη και προκλητική ενέργεια, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το απολυταρχικό πρόσωπό του και αποκαλύπτει ξανά τις ανελεύθερες και αυταρχικές νοοτροπίες και συμπεριφορές του, θύματα της οποίας είναι κατ' εξακολούθηση οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι.

Ο Χρ. Πασιαρδής είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αλλά και άλλοι, έχουν προβεί σε διαβήματα τα οποία φαίνεται δεν έπεισαν τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τους δυο δημοσιογράφους του «Σίγμα». Πρόσθεσε πως «τα διαβήματα ενός νόμιμου κράτους λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις νόμιμων κρατών και όχι από τις αρχές ενός παράνομου ψευδοκράτους».

Τη σύλληψη των δημοσιογράφων έχουν αποδοκιμάσει έντονα η Ενωση Συντακτών Κύπρου, η τουρκοκυπριακή συντεχνία δημοσιογράφων «Μπασίν Σεν» και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, που κάλεσαν την κατοχική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τις διακηρύξεις της περί ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας στα κατεχόμενα. Οι δύο δημοσιογράφοι αναμένεται να προσαχθούν το απόγευμα ενώπιον «δικαστηρίου» στην κατεχόμενη Λευκωσία, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Στο μεταξύ ως απαράδεκτη και προκλητική καταγγέλλει η κυπριακή κυβέρνηση τη θεατρική παράσταση που οργάνωσε η Αγκυρα με πρωταγωνιστή τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο του αγώνα της «Φόρμουλα 1» στην Κωνσταντινούπολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σχετικά ότι η Λευκωσία θα ζητήσει από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου να αντιδράσει στην ανεπίτρεπτη αυτή εκτροπή.

Σε παρόμοιο διάβημα θα προβεί και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναγγέλθηκε ως πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και κλήθηκε να επιδώσει το έπαθλο στο νικητή του αγώνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στην ουσία «η τουρκική πλευρά εξαπάτησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα καθαρά αθλητικό γεγονός, χρησιμοποιώντας προκλητικά τεχνάσματα και καταφεύγοντας σε φαιδρές προπαγανδιστικές μεθόδους».

«Ο κ. Ταλάτ δεν είναι πολίτης ούτε αξιωματούχος της Τουρκίας, της οργανώτριας χώρας, για να κληθεί να βραβεύσει το νικητή της "Φόρμουλα 1". Εκτός και εάν ο ίδιος βέβαια θεωρεί τον εαυτό του Τούρκο πολίτη ή η ίδια η Τουρκία τον θεωρεί εκπρόσωπό της», είπε ο Χρ. Πασιαρδής.

Πρόσθεσε πως «μπορεί όλη αυτή η προμελετημένη σκηνοθεσία να ικανοποίησε τη ματαιοδοξία του κ. Ταλάτ και τις πολιτικές σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς. Δεν μπορεί όμως να ικανοποίησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, η οποία οργάνωσε τη "Φόρμουλα 1" και της οποίας νόμιμο μέλος από κυπριακής πλευράς είναι μόνο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ