Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ο,τι κινείται πυροβολείται

Ο εξάχρονος Παλαιστίνιος χαροπαλεύει στη Γάζα, μετά από νέο βομβαρδισμό των Ισραηλινών

Associated Press

Ο εξάχρονος Παλαιστίνιος χαροπαλεύει στη Γάζα, μετά από νέο βομβαρδισμό των Ισραηλινών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.- Τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι «δεν ήταν σαφές» πως ο στόχος της διπλής αεροπορικής επίθεσής του το Σάββατο το βράδυ ήταν ένα όχημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» έκανε την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός. Μόνο που θραύσμα από τον ένα από τους δύο πυραύλους χτύπησε ακριβώς το «P» της λαμπερής κόκκινης επιγραφής «PRESS» («Τύπος») στην οροφή του (ευτυχώς για τους επιβάτες του) θωρακισμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν δύο δημοσιογράφοι. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το όχημα «κινιόταν ύποπτα» (;!) σε περιοχή όπου διεξήγαγε επιχειρήσεις και ανακοίνωσε ότι «λυπούμεθα εάν (σ.σ. εάν;) τραυματίστηκαν δημοσιογράφοι... δε θέτουμε ως στόχο δημοσιογράφους». Το πρακτορείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του» για την επίθεση εναντίον των εργαζομένων του, το οποίο χαρακτήρισε ως «κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Σε νέα επίθεσή του χτες το πρωί στα Παλαιστινιακά Κατεχόμενα Εδάφη, η ισραηλινή αεροπορία - πιθανώς με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους - σκότωσε τέσσερις Παλαιστινίους, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης, χτες Δευτέρα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας από πυρά ανδρών της Ειδικής Δύναμης του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών που τον πυροβόλησαν όταν δε σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου, κατά πηγές ασφαλείας.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε εκ νέου στη Δυτική Οχθη και απήγαγε άλλον ένα βουλευτή της Παλαιστινιακής Βουλής, μέλος της Χαμάς: Τουλάχιστον 20 οχήματά του περικύκλωσαν το σπίτι του Μαχμούντ Μεσλέχ στο χωριό Μπιρέχ και τον «συνέλαβαν» την Κυριακή, σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ. Οι απαχθέντες από το Ισραήλ στο πλαίσιο της επιχείρησης με κωδική ονομασία «Καλοκαιρινή Βροχή» στα Παλαιστινιακά Κατεχόμενα Εδάφη ξεπερνούν τους 64, εκ των οποίων 8 υπουργοί και 29 βουλευτές, σύμφωνα με απολογισμό ειδησεογραφικών πρακτορείων. Ακόμη, ο Μπουρχάν Μοχάμαντ Καντ, αξιωματούχος των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα, 30 ετών, μέλος και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, συνελήφθη από μονάδα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Ακάμπετ Ζαμπέρ στην Ιεριχώ.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός τηλεοπτικός δημοσιογραφικός παραγωγός Στιβ Σεντάνι και ο Νεοζηλανδός εικονολήπτης Ολαφ Γουίγκ απελευθερώθηκαν από την άγνωστη ως πρότινος οργάνωση Ταξιαρχίες του Ιερού Τζιχάντ. Η προθεσμία που είχε δώσει η οργάνωση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να απελευθερώσει «μουσουλμάνους κρατούμενους» εξέπνευσε το Σάββατο, χωρίς, φυσικά, η Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην ικανοποίησή του.

Το Σάββατο, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους πέντε στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, διότι «έριξαν πέτρες» σε δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που είχαν περικυκλώσει σπίτι, το οποίο έγινε πεδίο μάχης και καταστράφηκε από ισραηλινές μπουλντόζες.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της Φάταχ που συγκεντρώθηκε στην Ιορδανία έδωσε το «πράσινο φως» στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να επιχειρήσει να σχηματίσει «χωρίς όρους» κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 202 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 44 παιδιών, έχουν βρει το θάνατο από την έναρξη της επιχείρησης «Καλοκαιρινή Καταιγίδα» τον Ιούνιο στα κατεχόμενα. Καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο χτες για 5.347 νεκρούς από τη δεύτερη εξέγερση (Ιντιφάντα) των Παλαιστινίων το Σεπτέμβρη του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ