Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Συμπληρωματική δύναμη στο Ισραήλ;
  • Η κυβέρνηση αποφεύγει να ζητήσει την άρση του παράνομου αποκλεισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ
  • Στο «στόχαστρο» η λιβανέζικη αντίσταση
  • Ετοιμα για «δράση» η φρεγάτα και το αρματαγωγό

Συμπληρωματική δύναμη στο ισραηλινό ναυτικό θα αποτελούν στην πράξη τα ελληνικά πολεμικά πλοία που στέλνει η κυβέρνηση στο Λίβανο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι συνεχίζεται ο παράνομος αποκλεισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η «ειρηνευτική δύναμη» θα λειτουργήσει ως στρατός κατοχής και θα επιχειρήσει να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε το Ισραήλ, η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την ενίσχυση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο που χαράσσουν πρώτα και κύρια οι ΗΠΑ, με το σχέδιο τους για «νέα Μέση Ανατολή».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να προχωρήσει άμεσα, ίσως και μέσα στη βδομάδα, στην αποστολή των πολεμικών πλοίων (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό), αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι ο «εχθρός» είναι η λιβανέζικη αντίσταση. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν περίπου φυσιολογικό να υπάρξει για το σκοπό αυτό συνεργασία με το Ισραήλ (και τις ΗΠΑ). Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δε θέτει ευθέως ζήτημα άμεσης άρσης του αποκλεισμού από τη θάλασσα, τον αέρα και την ξηρά. Από την άλλη αποφεύγει συστηματικά να δηλώσει αν θεωρεί ή όχι τρομοκρατική οργάνωση τη «Χεζμπολάχ», για την οποία σε κάθε περίπτωση πάντως ζητεί τον αφοπλισμό της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε ούτε χτες να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης, παραπέμποντας σε παλαιότερες σκόπιμα νεφελώδεις απαντήσεις. Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις του «Ρ» σχετικά με την αποστολή των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Λίβανο. Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν τα ελληνικά πολεμικά πλοία «που θα αναχωρήσουν για το Λίβανο θα συμμετάσχουν στον παράνομο αποκλεισμό του Λιβάνου από το Ισραήλ και θα λειτουργήσουν, δηλαδή, σαν μια συμπληρωματική δύναμη του ισραηλινού Ναυτικού», ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει «δεν έχει προκύψει κάποιο καινούριο στοιχείο σε σχέση με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ». Δε θέλησε να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το Ισραήλ αρνείται να άρει το ναυτικό αποκλεισμό, παραπέμποντας σε αποφάσεις του ΟΗΕ για τους «κανόνες εμπλοκής», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει κάποιο καινούριο στοιχείο σε σχέση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Αόριστη «Θολή» ήταν και η απάντηση στην ευθεία ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη «Χεζμπολάχ» και αν θα συμμετέχει στον αφοπλισμό της. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο», περιορίστηκε να δηλώσει.

Το ίδιο «ασαφής» εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η «Χεζμπολάχ» είναι ενισχυμένη. «Ενα γενικό συμπέρασμα είναι ότι η "Χεζμπολάχ" και το μήνυμά της αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ενισχυμένα», είπε μιλώντας χτες στον «9,84», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ευρύτερα στη Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν), συνηγορεί «στο να ευνοείται η δυνατότητα επιρροής από ακραίες φωνές»...

Η κυβέρνηση, επιχειρεί να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση, στο όνομα της ενίσχυσης της κυβέρνησης του Λιβάνου. «Η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα έχουν σαν βασική προτεραιότητα να ενισχυθεί η κυβέρνηση του Λιβάνου και ο πρωθυπουργός Σινιόρα, ο οποίος επέδειξε σοβαρότητα και ικανότητα στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση, περιμένει το «σήμα» του ΟΗΕ, προκειμένου να αναχωρήσει άμεσα για το Λίβανο η φρεγάτα «Κανάρης» και το αρματαγωγό «Χίος», που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο. Η φρεγάτα έχει πλήρωμα 198 ατόμων, υποστηρίζεται από ένα ελικόπτερο και βατραχανθρώπους. Το πλήρωμα του «Χίος» αποτελείται από 130 ναυτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής και με χερσαίες δυνάμεις στην «ειρηνευτική δύναμη», ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφέρει τις βάσεις της Σούδας και του Ακτιου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ