Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Νέα πρόστιμα

Μελετιούνται νέα μέτρα και μεγάλα εξοντωτικά πρόστιμα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΝΕΤ). Δηλαδή, νέο αβάσταχτο χαράτσι στις πλάτες μας... Αχ το δόλιο το αυτοκίνητο (ένα εργαλείο που κατά κάποιον τρόπο ανακουφίζει τη ζωή μας και κάποτε διευκολύνει τη μετακίνησή μας). Το βρίσκουν ανοργάνωτο, ανυπεράσπιστο και του αλλάζουνε τα φώτα. Είναι ν' ανατριχιάζει κανείς!

Δεν είμαστε με τα καλά μας. Κάποιοι φαίνεται τρελάθηκαν για τα καλά σ' αυτόν τον τόπο. Ανάλγητοι κι αναίσθητοι. Τσιφλίκι τους θαρρείς είναι το κράτος και κάνουν ό,τι θέλουν. Μελετάνε - λένε - την αλλοπρόσαλλη αύξηση του προστίμου για τις παραβάσεις των οδηγών από τα 35 ευρώ που είναι τώρα - άκουσον άκουσον - στα 700... Το μικρότερο.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οδηγοί δεν έχουν την πρόθεση να κάνουνε καμιά παράβαση... Παράβαση - χωρίς να το θέλεις - μπορείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή, την ώρα που σε πνίγουν τα προβλήματά σου και ξεχαστείς για λίγο στο τιμόνι. Και στο εκτελεστικό απόσπασμα να σε στείλουν, μερικά πράγματα είναι ανώτερα από τις δυνάμεις σου. Αλλού είναι το πρόβλημα. Φτιάχτε δρόμους. Φτιάχτε πεζοδρόμια. Κάντε πολλές και συστηματικές σηματοδοτήσεις. Εκπαιδεύστε και ενημερώστε σωστά με σεμινάρια, συστάσεις και συμβουλές τους πολίτες και ιδίως τους υποψήφιους οδηγούς. Δημιουργήστε αγωγή και κουλτούρα και η καλυτέρευση θα έρθει από μόνη της. Οχι με εισπρακτικά μέσα. Οχι διαρκώς με το χέρι στην τσέπη. Στραγγαλίζετε τον κοσμάκη για μια ουτοπία. Πηγή εκταμιεύσεως χρημάτων θέλετε το αυτοκίνητο. Πετάτε εκεί ένα νούμερο κι όποιον πάρει ο χάρος. Λες και τα ευρώ είναι καραμελίτσες ή χορτάρια του βουνού.

Γιατί ένα μηνιάτικο; Γιατί μια ολόκληρη περιουσία για ένα φτωχό μεροκαματιάρη που δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει την παραμικρή παράβαση; Και τα 10 ευρώ πρόστιμο είναι πολύ βαρύ. Εχουνε τρύπα να κλείσουνε αυτά τα 10 ευρώ κι όχι 700 με το τίποτα.

Οδηγούμε χρόνια τώρα κι έχουμε τη σχετική πείρα, έχουμε πληρώσει αρκετά χρήματα για κλήσεις της στιγμής, για κάποια απρόβλεπτη παράλειψη. Είναι μέσα στα όρια της ανθρώπινης αδυναμίας... Ε, ...όχι να πληρώνουμε και τα μαλλιά της κεφαλής μας. Στερούμε από τα παιδιά μας είδη πρώτης ανάγκης. Να πληρώσουμε και την παράβαση που έγινε κατά τη γνώμη του «ευσυνείδητου» νομοθέτη που σκέφτεται εισπρακτικά και βάζει τον τροχονόμο να κάνει αυτό το έργο;

Κρατήστε τα πρόστιμα για κάποιους που κάνουν ηθελημένα τις παραβάσεις, χωρίς όμως και να τους πάρετε το κεφάλι. Αλλά όχι και στο ύψος πάνω από ένα μισθό! Με τι καρδιά να οδηγήσεις, όταν στη γωνιά καιροφυλαχτεί ένα 700άρι ευρώ;;; Ο πολίτης χρειάζεται σεβασμό και κατανόηση και πάνω απ' όλα αντικειμενικές συνθήκες που να μην τον ωθούν στην παράβαση, να τον προστατεύουν. Που δεν τις παρέχει το σημερινό κράτος. Αυτά χρειάζεται και όχι το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη. Αυτή δεν είναι λύση.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ