Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Γκουαντάναμο: Το ανώτερο στάδιο του φασισμού

Η ταινία των Μάικλ Γουίντερμποτομ και Ματ Γουάιτκρος, «Ο Δρόμος Για Το Γκουαντάναμο», είναι, σίγουρα, η ταινία της εβδομάδας! Χωρίς να κάνει κάποια βαθιά πολιτική ανάλυση του ζητήματος, είναι πολύ κατατοπιστική. Και γι' αυτό πολύ χρήσιμη.

Από εκεί και πέρα τα ...γνωστά. Η κάποιων καλλιτεχνικών προδιαγραφών, κυρίως στη φωτογραφία και την ατμόσφαιρα, «μαύρη» αστυνομική ταινία του ικανού, αλλά επιφανειακού, Μπράιαν Ντε Πάλμα, «Μαύρη Ντάλια». Στη συνέχεια, η «χαριτωμένη» και «ανατρεπτική» ταινία του Τζέισον Ράιτμαν «Thank You For Smoking». (Προσπάθεια κριτικής, αλλά με βαθιά συντηρητικό και συμβιβαστικό τρόπο, στις βιομηχανίες τσιγάρων). Ακολουθεί η «παλαβή», τελείως αλλοπρόσαλλη, ταινία των Μαρκ Νέβελνταϊν και Μπράιαν Τέιλορ (γιατί χρειάστηκε δυο σκηνοθέτες μια τέτοια ταινία;) «Εκτός Ορίων». Ακολουθεί το «παιδικό», αλλά σε αρκετά σημεία «τρομακτικό», εντυπωσιακό (κατασκευαστικά) καρτούν, των Τιμ Τζόνσον και Κάρεϊ Κικπάτρικ (εδώ δικαιολογούνται οι δυο σκηνοθέτες), «Πέρα Από Το Φράχτη». Για την έκτη ταινία της βδομάδας, «Η Τέλεια Παγίδα», του Μίκαελ Καλέο, δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή!

Η βδομάδα κλείνει με μια ενδιαφέρουσα ελληνική παρουσία. Το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Ζωντανοί Στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ» κάνει μια καταγραφική προσπάθεια (αρκετά αγιογραφική) των ανθρώπων και των σχημάτων που υπηρέτησαν το ελληνικό ροκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ