Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΡΑΪΑΝ ΝΤΕ ΠΑΛΜΑ
Μαύρη Ντάλια

Εάν η εβδομάδα δεν είχε «Γκουαντάναμο», θα υπήρχαν, ίσως, περιθώρια για κουβέντα γύρω από την ταινία του δεξιοτέχνη Μπράιαν Ντε Πάλμα, «Μαύρη Ντάλια». Οταν, όμως, η πραγματικότητα είναι τόσο άγρια και τόσο «ελκυστική» για δυναμική καλλιτεχνική δημιουργία, και η τέχνη και οι καλλιτέχνες περιπλανώνται σε φανταστικούς δρόμους και φανταστικές ιστορίες, τι να πει ο κριτικός και τι ο θεατής; (Τώρα, γιατί επίσημη συμμετοχή της ταινίας στη Βενετία, είναι άλλη ιστορία)!

Α, ναι, βέβαια! Η «Μαύρη Ντάλια» έχει καλή φωτογραφία, σχεδόν μονοχρωμία, για να μας μεταφέρει σε παλιότερες εποχές! Εχει εξαιρετικά ντεκόρ, ο σκηνοθέτης απέφυγε τους φυσικούς χώρους! Εχει κάποια ένταση και κάποια αγωνία!.. Ομως, δεν παύει να είναι μια αμερικάνικη περιπέτεια! Μια καλογυαλισμένη αμερικάνικη περιπέτεια! Μια καλογυαλισμένη επιφάνεια. Καλογυρισμένη, βέβαια, αλλά πάντοτε επιφανειακή. Χωρίς πηχτό ζουμί και χωρίς κοινωνικές προεκτάσεις. Και, σκεφτείτε, η ταινία στηρίζεται σε μια αληθινή ιστορία: το θάνατο μιας στάρλετ του Χόλιγουντ το 1947, που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιος τη σκότωσε! Αυτό το θέμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για κοινωνιολογική έρευνα, για μια σε βάθος κριτική της μεγαλύτερης βιομηχανίας θεάματος στον κόσμο, που όλοι γνωρίζουμε τις αμαρτίες της και τη συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους της, δυστυχώς, σπαταλήθηκε σε φθηνούς εντυπωσιασμούς και «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»! Κάποιες νύξεις για ατομικούς εκφυλισμούς και για διαφθορά στην αστυνομία, δεν αποτελούν, πια σήμερα, ζητήματα για να γίνουν ταινία! Ιδιαίτερα όταν αυτά πιάνονται, σκόπιμα για να μην προβληματίσουν, εξωτερικά.

Κάποιος, επίσης, μπορεί, παραγνωρίζοντας όλα τα άλλα και ασχολούμενος καθαρά τεχνικά μαζί της, να έχει και βασικές αντιρρήσεις για το καστ της ταινίας, ας πούμε. Η στάρλετ, στην ταινία, δεν ήταν τίποτα! Ούτε η φίλη του αστυνομικού, επίσης! Τα μεγάλα συναισθήματα, για να μην πω οι μεγάλες «καψούρες» (έτσι δεν το λένε;), θέλουν και μεγάλα αντικείμενα του πόθου. Η «μοιραία» γυναίκα πρέπει και να είναι και να μοιάζει μοιραία! Οι ηρωίδες του Ντε Πάλμα, δε βγάζουν αστραπές. Δε δικαιολογούν κανένα πάθος και κανένα έγκλημα!

Παίζουν: Τζος Χάρτνετ, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Χίλαρι Σουάνκ, Ααρον Εκχαρτ, Μία Κίρσνερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ιστορία απαιτεί απόλυτο σεβασμό όταν «δραματοποιείται» (2006-02-02 00:00:00.0)
Εγκληματικές προετοιμασίες (2002-01-25 00:00:00.0)
Σκηνή από την ταινία του Μπρ. ντε Πάλμα "Υπόθεση Καρλίτο" με τον Αλ (1999-01-20 00:00:00.0)
Η ζωή του σημαδεμένου (1995-03-16 00:00:00.0)
Από το αστέρι στη Μάνα (1995-01-14 00:00:00.0)
Οι αδελφές και ο επιστάτης (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ