Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ο μαχόμενος δημοσιογράφος

Κηδεύτηκε χτες στην Κρήτη. Μια ζωή γεμάτη αγώνες, διωγμούς και δημιουργία

Ενα από τα επίλεκτα και διακεκριμένα μέλη της, τον αγωνιστή και μαχόμενο δημοσιογράφο Γιάννη Θεοδωράκη,έχασε το Σάββατο, η δημοσιογραφική οικογένεια.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 22 Σεπτέμβρη του 1932 από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Από παιδί ακόμη εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και αγωνίστηκε με όλο τον ενθουσιασμό του επαναστάτη που τον διέκρινε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Για τους αγώνες του γνώρισε τους πιο άγριους διωγμούς των πιο αντιδραστικών δυνάμεων και του παρακράτους, γιατί ήταν ένας από τους πρώτους που αποκάλυψε τους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γιάννης Θεοδωράκης άφησε πίσω του πλούσιο ποιητικό και δημοσιογραφικό έργο, εμπνευσμένο από τους αγώνες των αδικημένων, όπως "Οι Λιποτάκτες", καθώς και ποιήματα που μελοποιήθηκαν από τον αδερφό του, Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους. Από τα έργα του ξεχωρίζουν "Η πλημμύρα" και "Ενα τραγούδι του καιρού". Στον πεζό λόγο άφησε ένα εξαίρετο έργο το "Υπέρ βωμών και Αστείων", το οποίο διακωμώδησε το παρακράτος.

Τη δημοσιογραφική καριέρα του ξεκίνησε από το περιοδικό "Δρόμοι της Ειρήνης", που αγαπήθηκε από τους ειρηνόφιλους όλης της χώρας και τους Ελληνες της διασποράς, στη δεκαετία του 1960. Δούλεψε με πάθος στην προδικτατορική "Αυγή", στηλιτεύοντας το παρακράτος και το κατεστημένο. Μετά τη μεταπολίτευση, του 1974, εργάστηκε στο "Ριζοσπάστη", όπου με την ευαισθησία του γραπτού λόγου και το ξεχωριστό στιλ που τον διέκρινε πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες, με τα ρεπορτάζ, τις ανταποκρίσεις, την αρθρογραφία του, τις έρευνες και ιδιαίτερα τα υπέροχα χρονογραφήματά του, "Τα ετερόκλητα".

Στη μεγάλη δοκιμασία της ανίατης ασθένειάς του, στάθηκαν δίπλα του με ιδιαίτερη στοργή και αγάπη, η σύντροφος των τελευταίων χρόνων της ζωής του, Τζέλα Βαρνάβα - Σκούρα και τα παιδιά του, Αννα, Γιώργος και Μάρω. Απαρηγόρητος για το χαμό του αδελφού του είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος πέρα από την αδελφική αγάπη συνδεόταν μαζί του και με μια απέραντη φιλία. Η κηδεία του Γιάννη Θεοδωράκη έγινε χτες στην αγαπημένη του Κρήτη, στον Γαλατά, δίπλα στους γονείς του. Στον τάφο του κατέθεσε λίγα λουλούδια η Κομματική Οργάνωση Γαλατά του ΚΚΕ, ενώ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Χανίων του Κόμματος.

"Μπορούμε πάλι να ελπίζουμε"

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στο τελευταίο άρθρο που έστειλε ο Γιάννης Θεοδωράκης στον "Ριζοσπάστη" και δημοσιεύτηκε την Κυριακή 10 Νοέμβρη, όχι μόνο για το περιεχόμενο του, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε. Ο Γιάννης Θεοδωράκης, άρρωστος βαριά, κυριολεκτικά στο "κρεβάτι του πόνου", διάβασε το βιβλίο του Β. Αποστολόπουλου "Το χρονικό μιας εποποιίας. Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη" κι εμπνευσμένος απ' αυτό έγραψε:

"Ο Β. Αποστολόπουλος, άνθρωπος με γερή πένα, και άφθαρτο μνημονικό, είναι ένας από αυτούς τους παππούδες του έθνους που αποφάσισαν να μας μιλήσουν. Να μιλήσουν σε μας και στους αυριανούς, που θα ρωτάνε ποιοι είναι κι από πού έρχονται. Ετσι ένας ακόμη μέσα στους χιλιάδες αγωνιστές της Ρωμιοσύνης κάνει το χρέος του. Νέος πολέμησε σκληρά στο πιο ανελέητο πεδίο εκείνης της αναμέτρησης, στη Ρούμελη. Βοηθούμενος από τους συμμαχητές του, όσον αφορά το φρεσκάρισμα της μνήμης, ξεσκονίζει το παρελθόν μας. Οι στάχτες σκορπίζονται. Το ηφαίστειο αχνοφαίνεται πάλι στο βάθος του μέλλοντος. Ναι ...μπορούμε πάλι να ελπίζουμε".

  • Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, στην οικογένεια του Γιάννη Θεοδωράκη απέστειλαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης,ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού και η διεύθυνση του "Ριζοσπάστη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ