Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά από έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που αγκάλιασαν όλες τις περιοχές της χώρας σε ένα βάθος χρόνου, με κορύφωση στο διήμερο 7, του 8 Μάρτη, οι αγρότες της χώρας προχωρούν μεθαύριο Τρίτη σε νέα κλιμάκωση του αγώνα σωτηρίας, οργανώνοντας πανελλαδικού χαρακτήρα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα, μπροστά στο υπουργείο Γεωργίας. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να ανακοινώσει μέτρα που, υποτίθεται, θα αντιμετωπίζουν τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα που ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Ομως, δεν έχει δεσμευτεί για τίποτα απ' αυτά που διεκδικούν οι αγρότες και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως δε σκοπεύει να ανακοινώσει τέτοια ουσιαστικά μέτρα που ζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Πράγμα που κάνει ακόμα πιο αναγκαίο και επίκαιρο τον δυναμικό αγώνα της αγροτιάς για να πειστεί η κυβέρνηση και να αλλάξει πολιτική σχετικά.

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι, πλέον, οριακά προβλήματα επιβίωσης και προοπτικής. Και έχουν να κάνουν με τη δραματική μείωση του εισοδήματος των αγροτών και με τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής που επέφερε η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ από τις κυβερνήσεις της ΝΔ πριν, και του ΠΑΣΟΚ, τώρα, όπως γίνεται με τις καλλιέργειες σιτηρών, καπνών, καλαμποκιού, ζαχαρότευτλων, ντομάτας, της σταφιδοκαλλιέργειας και, τελευταία, της βαμβακοκαλλιέργειας. Και με την αναθεώρηση, προς το χειρότερο, του καθεστώτος στην αμπελοκαλλιέργεια και στα οπωροκηπευτικά. Οπως γίνεται με την κτηνοτροφία που απειλείται με αφανισμό και οι κτηνοτρόφοι με μαζικό ξεκλήρισμα. Και όχι μόνον με τους περιορισμούς στην παραγωγή και τις τιμές, αλλά, κυρίως, με την κατάργηση κάθε φραγμού στις εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέατος και γαλακτοκομικών) οι οποίες διευκολύνονται με τη μείωση των εισφορών και των τιμών των εισαγόμενων, σε βάρος της ντόπιας παραγωγής.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα και την ακόμα χειρότερη προοπτική που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προειδοποιούν για τους μεγαλύτερους κινδύνους και αγωνίζονται για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και των τιμών, για μέτρα στήριξης της παραγωγής κόντρα στους περιορισμούς της ΕΕ, και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που αυξάνει ανεξέλεγκτα λόγω της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων. Ομως, μέχρι τώρα η κυβέρνηση αδιαφορεί, ενώ τα κόμματα που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - πλην του ΚΚΕ βεβαίως - δημαγωγούν αντί να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών για πραγματικά μέτρα. Αυτή η τακτική, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές εξελίξεις που αντιμετωπίζουν, είναι που προκαλούν τις έντονες κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων και οδηγούν στο μεθαυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Γ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας επιβίωσης βρίσκει συνέχεια στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο (2021-11-06 00:00:00.0)
Ολοι στον αγώνα για την επιβίωση! (2021-07-15 00:00:00.0)
Σχέδιο για τη συνέχεια με παρακαταθήκη το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο (2018-07-07 00:00:00.0)
Συντονισμός και αγωνιστική προετοιμασία με περιφερειακές συσκέψεις (2017-11-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τις 8 Οκτώβρη (2014-10-04 00:00:00.0)
Απέρριψε η κυβέρνηση τα αιτήματα των αγροτών (2014-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ