Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Νεο - Σούρληδες" ξαναδολοφονούν τον Κ. Βιδάλη

Κατέστρεψαν τη στημένη στο "Φρούριο" της Λάρισας προτομή του κομμουνιστή δημοσιογράφου, που δολοφονήθηκε από τους Σούρληδες πριν 50 χρόνια

Βάνδαλοι - οι "γνωστοί - άγνωστοι" - γκρέμισαν την προτομή του Κώστα Βιδάλη, που είχε στηθεί - δίπλα σε κείνη του Κώστα Καραγιώργη - στο "Φρούριο" της Λάρισας, με δωρεά της ΕΣΗΕΑ, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του "Ριζοσπάστη".

Οι βάνδαλοι γκρέμισαν, μάλλον το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, την μπρούτζινη προτομή του κομμουνιστή δημοσιογράφου του "Ρ", που ήταν στηριγμένη πάνω σε βάθρο στο οποίο είναι γραμμένο το απόφθεγμα του Κωστή Παλαμά "να γράφεις απλά για το λαό σου". Συνεργείο του Δήμου Λάρισας περιμάζεψε τα κομμάτια της προτομής τα οποία θα στείλει σε εργαστήριο για την πλήρη αποκατάστασή της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την άγρια δολοφονία του Κ. Βιδάλη από τους Σούρληδες στη Μελία της Λάρισας, όπου πήγε για να καλύψει δημοσιογραφικά και να καταγγείλει την τρομοκρατική δραστηριότητα των παρακρατικών ομάδων στη Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία είχε βρεθεί ο Κ. Βιδάλης και στη διάρκεια της Κατοχής όπου έγραψε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τη μάχη της σοδειάς. Η ΕΣΗΕΑ, η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ο "Ρ", διοργανώνουν εδώ και μερικά χρόνια εκδηλώσεις στη Μελία για τη θυσία του Κ. Βιδάλη και φέτος - λόγω της επετείου των 50 χρόνων από τη δολοφονία του - προγραμμάτισαν οι εκδηλώσεις να πάρουν πανηγυρικό χαρακτήρα στη Λάρισα.

Η βάνδαλη ενέργεια των "γνωστών - αγνώστων" έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους αντιστασιακούς και στους δημοσιογράφους της Θεσσαλίας, που ζητούν από τους αρμόδιους ν' αποκαλυφθούν οι δράστες του βανδαλισμού και να ληφθούν μέτρα για τη γρήγορη αποκατάσταση και την επανατοποθέτηση της προτομής του Κ. Βιδάλη στη θέση της.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 "εκφράζει εκ μέρους όλων των μελών του την οργή και την αγανάκτησή τους για τη βδελυρή πράξη που συντελέστηκε στη Λάρισα με την καταστροφή - κονιορτοποίηση της προτομής του αθάνατου συναδέλφου Κώστα Βιδάλη, που θυσιάστηκε για την ελευθερία και τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Τέτοιοι βανδαλισμοί καλούν όλους μας σε άμεση επαγρύπνηση, γιατί σηματοδοτούν ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, όταν αφήνονται ελεύθερα να προκαλούν με τέτοιες ανίερες πράξεις φασιστικά και φιλοφασιστικά στοιχεία".

Τους βανδάλους καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ,υπογραμμίζοντας:"Η προτομή που στήθηκε πριν 10 χρόνια από όλες τις Ενώσεις Συντακτών της χώρας και από τον "Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944", αποτελεί ελάχιστη προσφορά στη μνήμη του αγωνιστή δημοσιογράφου Κ. Βιδάλη. Θύμιζε το χρέος του αληθινού επαγγελματία που έδωσε ακόμη και τη ζωή του, υπηρετώντας την αξία της πληροφόρησης του λαού. Ο βανδαλισμός αποτελεί σύνθετη βολή εναντίον της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Η ΕΣΗΕΑ θα ξαναστήσει την προτομή και θα απαντήσει έτσι στους βανδάλους και τους εχθρούς της κοινωνίας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας εξέφρασε την αποδοκιμασία της κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Τέλος "την αγανάκτησή της για τη βδελυρή πράξη", εκφράζει και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ