Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
"Ψαλιδίζει" παροχές των εργαζομένων

Σε περικοπές των αποδοχών τους οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, μετά από μια απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των λεωφορείων από τις συζύγους των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Η απόφαση αυτή είναι μια ευθεία επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και υλοποιεί τον αντεργατικό νόμο 1892/90, που μιλούσε για "σταδιακή κατάργηση των προνομίων" στους εργαζόμενους!

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμό 2/96 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματική η κατάργηση της δωρεάν παραχώρησης 30 εισιτηρίων το μήνα στις συζύγους των υπαλλήλων του ΟΑΣΘ. Το δικαίωμα αυτό είχε παραχωρηθεί από το 1964 στους εργαζόμενους της επιχείρησης και μάλιστα μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αντί να δοθούν τα ποσά ως μισθολογικές αυξήσεις.

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα λειτουργήσει ως προπομπός σε μια σειρά επιχειρήσεις που είχαν παραχωρήσει εδώ και δεκαετίες δικαιώματα ελεύθερης ή μειωμένης χρήσης αγαθών (όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, "Ολυμπιακή" κλπ.), αντί να δοθούν αυξήσεις στους υπαλλήλους. Παράλληλα, θα δημιουργήσει αντιδράσεις στο εργατικό κίνημα, που δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί και άλλες συμπιέσεις στο εισόδημα των εργαζόμενων.

Ο Αρειος Πάγος, υπό την προεδρία του Β. Κόκκινου, ο οποίος την τελευταία πενταετία είναι ο μόνιμος επιδιαιτητής σε διαιτησίες του ΟΑΣΘ, με πλειοψηφία 26-11 ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση του δικαιώματος στις συζύγους των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ να τους παρέχονται δωρεάν 30 εισιτήρια το μήνα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και έκρινε ότι "προνόμια δεν είναι οι διάφορες παροχές ή υπηρεσίες που παρέχονται ως αντάλλαγμα της εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ