Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Ενταφιάστηκε" οριστικά η ονομαστικοποίηση

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, η τροπολογία που απαλλάσσει τους μεγαλοεργολάβους από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους

"Ενταφιάστηκε" χτες οριστικά στη Βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών και την ανοχή της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης η ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών, που λαμβάνουν έργα και προμήθειες του δημοσίου. Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε από το κυβερνητικό κόμμα η τροπολογία που θέτει τέρμα στην ονομαστικοποίηση και υποδεικνύει το δρόμο στους μεγαλοεργολάβους - ιδιοκτήτες ΜΜΕ να αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του δημοσίου μέσω της σύστασης εταιριών - μαϊμούδων στο εξωτερικό. Ετσιοι μάσκες έπεσαν, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα θριάμβευσαν, οι πολιτικοί τους εκφραστές αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά πειθήνιοι στα αφεντικά τους. Σ' αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν τα μέγιστα η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη με τη στάση που τήρησαν, αφού το μεν κόμμα του Μ. Εβερτ, για να τηρήσει δήθεν τα προσχήματα, απείχε της ψηφοφορίας, το δε κόμμα του Αντ. Σαμαρά - σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου - "ένιψε τας χείρας του" αποχωρώντας από την ψηφοφορία.

Η στάση της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης

"Εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία. Δε συμπράττουμε ξανά. Εχετε την πλειοψηφία, μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε απόφαση θέλετε",είπε ο Μ. Εβερτ, απευθυνόμενος στην κυβερνητική παράταξη και λέγοντας αυτά ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ενοχλήσει την κυβέρνηση περισσότερο, αφήνοντάς της ελεύθερο χώρο να περάσει την τροπολογία. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε στην ομιλία του με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα του δεν ήταν αντίθετο με την τροπολογία. Ιδού πώς ζήτησε να λυθεί το θέμα με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που κατέχουν ΜΜΕ και συμμετέχουν σε εταιρίες που λαμβάνουν δημόσια έργα και προμήθειες: "Να φωνάξουμε - είπε - αυτούς που έχουν προμηθευτικές ή εργολαβικές εταιρίες να τους δώσουμε μια προθεσμία 3 - 4 μηνών, για να απεμπλακούμε από τις δύο μορφές επιχειρήσεων που έχουμε". Δηλαδή, το όλο θέμα είναι θέμα πειθούς!!!

Επίσης το κόμμα του Μ. Εβερτ - αν και διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών - δε ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας. Και επειδή η συμπαιγνία ήταν καταφανέστατη, προς το τέλος της συζήτησης οι Νεοδημοκράτες βουλευτές Μεϊμαράκης, Κάκαλος, Χαϊτίδης, Σούρλας και Βεζδρεβάνης εξέφρασαν τέτοια επιθυμία - για ονομαστική δηλαδή ψηφοφορία - κατόπιν εορτής, βεβαίως. Από τη μεριά της Πολιτικής Ανοιξης ο Α. Λεντάκης σημείωσε ότι το κόμμα του θα τηρήσει την ίδια στάση που κράτησε και στο παρελθόν: "Αφήσαμε να παιχτεί το παιχνίδι από τους ίδιους - είπε. Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα... Δε θα ψηφίσουμε την τροπολογία, όχι όμως με την έννοια της καταψήφισης. Δε θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία αυτής της τροπολογίας".

Δ. Κουμπούρης: Απαλλάσσετε τους μεγαλοεργολάβους

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροπολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα υπογράμμισε: "Απαλλάσσετε τους μεγαλοεργολάβους και τα μεγάλα συμφέροντα, από μια στοιχειώδη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Δεν αντέχετε να τα σπάσετε με τα μεγάλα συμφέροντα και τους δίνετε σήμερα την ευχέρεια, μ' αυτή την τροπολογία, με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, να μπορούν να διαφεύγουν, να μη δίνουν λόγο πουθενά και να συνεχίζουν τις παρανομίες τους. Τους προτρέπετε να ιδρύσουν εταιρίες στο εξωτερικό, για να γλιτώσουν την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους. Πρέπει να σας πω ότι έχουν κινηθεί πριν από σας προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πρώτο μέρος της τροπολογίας δίνετε τη δυνατότητα σε αλλοδαπές εταιρίες, που έχουν μετοχές ελληνικές να μην είναι υποχρεωμένες σε ονομαστικοποίηση. Εμείς θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την τροπολογία και την καταψηφίζουμε".

Την αλήθεια των λόγων του βουλευτή του ΚΚΕ αποκάλυψε με όσα είπε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος είπε ότι "είναι δυνατές οι υπεκφυγές μέσω ξένων εταιριών", αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι αυτός ο κίνδυνος είναι σε μικρό βαθμό υπαρκτός, διότι "δεν μπορούν εταιρίες μαϊμούδες να διεκδικήσουν αξιόπιστα μεγάλα έργα και προμήθειες"!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει ο δρόμος για συμβιβασμούς σε σχέση με το Σύνταγμα(2005-06-02 00:00:00.0)
Στη «Λάμψη» του ...ασυμβίβαστου(2005-03-17 00:00:00.0)
Διαφάνεια διαπλεκόμενη...(1997-04-04 00:00:00.0)
Προς ανατροπή του μέτρου με διακομματική συμφωνία(1996-05-10 00:00:00.0)
Φάρσα η ονομαστικοποίηση των μετοχών(1996-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ