Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Θα τα μπαλώσουν έστω και τώρα;

Κινήσεις για τη διόρθωση, έστω και εκ των υστέρων, των προβλημάτων που δημιούργησαν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την επιλογή των χώρων, που θα φιλοξενήσουν τις νέες χωματερές. Ανοιχτές, πάντως, παραμένουν οι πληγές που δημιουργήθηκαν σε ζητήματα δημοκρατικής και ηθικής τάξης

Μια, έστω και εκ των υστέρων, "διόρθωση" της παρανομίας που έγινε με την παραλαβή των τευχών της μελέτης για τις νέες χωματερές χωρίς να έχουν τηρηθεί βασικές συμβατικές υποχρεώσεις από την πλευρά του ιδιώτη μελετητή Αλ. Παρασκευόπουλου,φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ καθώς, σύμφωνα με ό,τι κυκλοφόρησε χτες, τόσο η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, φέρονται να διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι κάποιοι θα βρεθούν δεμένοι, αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Ετσι, χτες, μετά από σειρά διαβουλεύσεων που κράτησαν όλο το πρωί μεταξύ παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ηγεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, επιχειρήθηκε να γίνει μία έκτακτη - "κατεπείγουσα" έγραφε η σχετική πρόσκληση που στάλθηκε στη 1 το μεσημέρι - συνεδρίαση της ΕΕ με θέμα: "Συζήτηση επί της μελέτης "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την ίδρυση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Βόρεια και ΒΑ Αττική και στη Νότια και ΝΑ Αττική". Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 3 το μεσημέρι, αλλά τελικά, σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις όσων πήραν μέρος σ' αυτήν, δεν έγινε συνεδρίαση παρά μόνο μία σύσκεψη ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων. Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας δήλωσε πως στη σύσκεψη έγινε μόνο γενική ενημέρωση για την πορεία προώθησης των μελετών. Ομως από τον δήμαρχο Περάματος, Γ. Πατσιλινάκο, που δεν παρευρέθηκε, εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ Θ. Καρούτζο μάθαμε ότι η συζήτηση δεν ήταν απλά γενικώς ενημερωτική. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ δήλωσε στον δήμαρχο Περάματος πως τελικά οι δύο θέσεις στη Ριτσώνα - αυτές που με λαθροχειρία έβγαλε εκτός σύγκρισης ο μελετητής - θα μπουν στο κείμενο σύγκρισης, το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι επισήμως δεν παραδόθηκε προχτές στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος παρέλαβε τα δύο μόνο από τα τρία τεύχη της μελέτης. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο Γ. Πατσιλινάκος από το μελετητή έχει ζητηθεί να καταθέσει εκ νέου το τρίτο τεύχος με τις συγκρίσεις, περιλαμβάνοντας σ' αυτό και τις δύο θέσεις της Ριτσώνας. "Ελπίζω, θέλω να πιστεύω, είπε ο δήμαρχος, ότι θα επανορθώσουν πράγματι το λάθος και θα φέρουν ξανά στην ΕΕ και το ΔΣ του συνδέσμου την πραγματική σειρά αξιολόγησης των περιοχών".

Ανοιχτά όλα

Πάντως, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα κι αν τελικά διορθωθεί αυτό το λάθος που αφορά την παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά του μελετητή - κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τον νόμιμο τρόπο, δηλαδή με νέες συνεδριάσεις τόσο της ΕΕ, όσο και του ΔΣ του Συνδέσμου - παραμένει ανοιχτό το θέμα με τις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες αν παρθούν υπόψη οδηγούν σε άλλη σειρά βαθμολόγησης, με τις δύο θέσεις της Ριτσώνας να παραμένουν στις πρώτες θέσεις, αλλά και τον Αυλώνα να παίρνει τους βαθμούς που πράγματι του αναλογούν, αρκετά λιγότερους από αυτούς που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Το γεγονός ότι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας Ηλ. Μαριολάκος διαχώρισε τη θέση του (αποσπάσματα επιστολής του προς τον ΕΣΔΚΝΑ δημοσίευσε η χτεσινή "Καθημερινή") σχετικά με τις βαθμολογίες που παρουσιάζονται στη μελέτη Παρασκευόπουλου και το πόρισμα του Πολυτεχνείου, ενισχύει τις καταγγελίες ότι η μελέτη είναι ένα κατασκεύασμα κατά παραγγελία.

Οι πληγές

Ανεξάρτητα, επίσης, από την εξέλιξη που θα έχει το πρόβλημα με τη σειρά αξιολόγησης των περιοχών, ανοιχτές παραμένουν και οι πληγές που δημιούργησε η όλη μεθόδευση από την πλευρά του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ. Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, στην οποία εγκρίθηκε χωρίς καν να παρουσιαστεί η μελέτη, καταγράφηκε ως μελανό σημείο στην ιστορία του δημοκρατικού κινήματος της αυτοδιοίκησης, που ασφαλώς και επιβάλλεται να διορθωθεί. Οχι μόνο γιατί αυτό είναι πιθανόν να επιβληθεί με μια προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 18 - ήδη οι σχετικές διαδικασίες έχουν κινηθεί - αλλά κύρια γιατί αυτό που σηματοδότησε το πραξικόπημα το βράδυ της Τρίτης έχει προεκτάσεις τέτοιες που αν μεταφερθούν ως πρότυπο σε όλα τα όργανα της αυτοδιοίκησης θα την τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα.

  • Η απαγόρευση στην κατά νόμο υπεύθυνη δημόσια Τεχνική Υπηρεσία να διατυπώσει στο Σώμα τις παρατηρήσεις της και η υποκατάστασή της από κάποιους ιδιώτες - ακόμα κι αν φέρουν τον τίτλο του πανεπιστημιακού - ανοίγει επικίνδυνους δρόμους που οδηγούν ευθέως στην ιδιωτικοποίηση.
  • Η αναγόρευση εξωγενών παραγόντων σε ρυθμιστές της εσωτερικής λειτουργίας οργάνων όπως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, οδηγεί ευθέως σε διάλυση. Και απ' αυτό το δρόμο κατοχυρώνεται η κυριαρχία των ιδιωτών και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση όταν αυτοί, οι ιδιώτες, είναι οι ρυθμιστές, ο δρόμος για την καύση ανοίγει διάπλατος. Επιπρόσθετα, αν αυτό που συνέβη στη συνεδρίαση της Τρίτης, το να κάνουν κουμάντο για το ποιος θα μιλήσει και ποιος όχι, οι ιδιώτες, γενικευτεί, τινάζονται στον αέρα οι θεσμοθετημένες δημοκρατικές λειτουργίες και στο προκείμενο ο Σύνδεσμος γίνεται ευάλωτος σε κάθε είδους εξωγενή παρέμβαση.
  • Η επιβολή χρόνου δύο λεπτών, για να διατυπωθούν ενστάσεις για τις οποίες την προηγούμενη μόλις μέρα χρειάστηκε 7ωρη συζήτηση, σημαίνει υιοθέτηση συνοπτικών διαδικασιών, που παραπέμπουν σε στρατοδικεία και δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατικές διαδικασίες που χρειάστηκαν πολύχρονοι αγώνες, για να κατακτηθούν. Δουλιά του ΔΣ ενός οργάνου της αυτοδιοίκησης είναι να συζητά, να ελέγχει, να τεκμηριώνει τις αποφάσεις του και όχι να διεκπεραιώνει εντολές της όποιας πολιτικής ηγεσίας.
  • Ανοιχτό παραμένει, τέλος, αν και δεν αφορά άμεσα τη λειτουργία του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, το σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη στάση των παρισταμένων πανεπιστημιακών δασκάλων. Αυτοί που δουλιά τους είναι να μαθαίνουν στα παιδιά να είναι άνθρωποι, δέχτηκαν να λειτουργήσει ο νόμος της ζούγκλας. Δεν αντέδρασαν, ούτε καν για τα προσχήματα, όταν αφαιρέθηκε ο λόγος από έναν επιστήμονα, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας. Και άφησαν να κρέμεται μετέωρη η ερώτηση του Μπ. Ζιώγα, προς τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτο "κύριε καθηγητά, εσείς συμφωνείται με αυτό που έγινε;". Αλήθεια, τι θα πάνε αύριο να διδάξουν στους φοιτητές τους;

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ