Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί

- Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, έμποροι, συντόνισαν προχτές το βήμα τους στο μεγαλειώδες παμβολιώτικο συλλαλητήριο. Τι είναι αυτό που τους ένωσε και τους κατέβασε στο δρόμο;

- Δύο, κυρίως, λόγοι είναι που τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα οργάνωσαν αυτό το συλλαλητήριο και πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Ο πρώτος είναι ο πολιτικός εμπαιγμός που δέχονται από την κυβέρνηση και αυτούς που τη στηρίζουν, για τα τόσα κρίσιμα προβλήματα, π. χ. "Βαμβακουργία", ΑΓΕΤ, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της ανεργίας και της φτώχειας. Ηδη, εδώ και καιρό στο Βόλο, υπάρχει σύλλογος απόρων και πραγματοποιούνται συσσίτια! Δεύτερος λόγος είναι η εντεινόμενη λαϊκή αγανάκτηση, η θέληση για αντίσταση, η δημιουργία προϋποθέσεων για συντονισμό του αγώνα, για μια άλλη πολιτική, που προϋποθέτει την ανατροπή της σημερινής κατάστασης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για ενίσχυση και στήριξη των συνεπών ταξικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική, των δυνάμεων της ΕΣΑΚ.

- Ποια, κατά τη γνώμη σας, ήταν τα μηνύματα αυτής της κινητοποίησης; - Είναι συγκεκριμένα, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με συγκεκριμένους αποδέκτες. Η συντηρητική πολιτική, που ακολουθιέται από τα κόμματα, τα οποία υπερασπίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο", δεν παίρνει βελτιώσεις. Το έδειξε το παραμύθι για ένταξη του νομού στις φθίνουσες περιοχές, που αποδείχτηκε κενό γράμμα. Η ολιγαρχία, οι τραπεζίτες και οι διάφοροι μεσάζοντες ζούνε καλά, οι εργαζόμενοι όμως όχι. Η πραγματικότητα, η ίδια η ζωή, τα προβλήματα και το μέγεθός τους, υποδείχνουν τη δημιουργία ενός κοινού συντελεστή μετώπου, που θα έρχεται σε αντίθεση και ρήξη με αυτές τις αντιδραστικές επιλογές. Παίρνει επείγοντα χαρακτήρα η προώθηση του μετώπου για πολιτικό αγώνα, από όλα τα λαϊκά στρώματα, για ανατροπή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής που δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο. Το μήνυμα στάλθηκε απευθείας στις τοπικές ηγεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να πουν την αλήθεια στο λαό της Μαγνησίας, να σταματήσουν τον εμπαιγμό. Εγινε κατανοητό, ελήφθη το μήνυμα από την ηγεσία του ΕΚΒ ότι αλλαγή ρότας σημαίνει αλλαγή τακτικής, ριζική αλλαγή της συνείδησης των εργατών, ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα συνδικάτα. Για συνδικάτα που θα έρχονται σε ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης, για συνδικάτα ταξικά και όχι υποχείρια της ΟΚΕ, και της εργοδοσίας.

- Πιστεύετε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και με τι στόχο;

- Είναι βασικό να συντονιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των εργατών, μικροεπαγγελματιών, μικρομεσαίων αγροτών, διανοουμένων, επιστημόνων, φοιτητών, μαθητών και νεολαίας, με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, σε σύντομο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όλη τη Μαγνησία. Η συνέχιση του αγώνα αποτελεί χρέος τιμής για τη σωτηρία της Μαγνησίας, για την ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος των ταξικών μαζικών αγώνων. Στόχος αυτών των αγώνων είναι να ζήσει ο Βόλος, πρέπει να ζήσει. Το ίδιο η Μαγνησία και ολόκληρη η χώρα. Σωστά το έγραφε το πανό του ΕΚΒ, κι αυτό δε θα γίνει αν δεν ανατραπούν οι αντιλαϊκές - αντιαναπτυξιακές πολιτικές. Δεν μπορεί να απολύονται οι 400 της ΤΕΟΚΑΡ, για να γίνουν... επιχειρηματίες! Δεν είναι δυνατόν να απολύονται οι 70 της ΠΡΙΜΕΡΑ, για να γίνουν μελισσοκόμοι, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες. Τι πολιτική ήταναυτή που έδινε θαλασσοδάνεια στον Μπακάλη, ο οποίος την ίδια στιγμή απέλυε εργαζόμενους κι έφτασε τη "Βαμβακουργία" εδώ που την έφτασε; Είναι δωροδοκία να πληρώνει η διεύθυνση της ΑΓΕΤ δέκα μισθούς επιπλέον από την αποζημίωση, για να αποχωρούν οι εργάτες οικειοθελώς. Κεντρικός στόχος, εν κατακλείδι, είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που έφτασε τη Μαγνησία σ' αυτό το σημείο.

Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης της ΔΑΣ για Εργατικό Κέντρο όπλο των εργαζομένων (2018-11-30 00:00:00.0)
Καταγγελία για άλλη μια βρώμικη επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ (2018-04-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση συνδικάτων κατά της καρκινογόνας καύσης από την ΑΓΕΤ (2018-04-05 00:00:00.0)
Υπάρχει πείρα (2012-04-29 00:00:00.0)
Ξεδιάντροπο «δούναι και λαβείν» (2000-11-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις απολύσεις από την ΑΓΕΤ (2000-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ